A bridzs helye a tantervben

Updated: Apr 11

Bódis Gyula: Ez az elme és a valószínűség játéka Tekintsünk be egy olyan világba, ahol az elemzés és a valószínűség az elmét teszi élesebbé, egy élvezetes kártyajáték formájában! Bódis Gyula, a hazai bridzsélet egyik legfőbb szervezője a kártyának még az iskolai alaptantervben is szerepet szánna.

2021. október 19-e és 24-e között került megrendezésre a 44. Nemzetközi Budapesti Bridzs Fesztivál, amelyre 19 országból érkeztek a versenyzők. Összesen 104 bridzsező pár küzdött azért, hogy ők vihessék haza a díjakat.


A fesztivál résztvevői hisznek abban, hogy a bridzs az a szellemi sport, amely a legtöbb elme-képességet mozgatja meg egyszerre. A csapatszellem, a csibészség, az ellenfél viselkedésének megfelelő elemzése és a kőkemény valószínűségszámítás elkerülhetetlen ahhoz, hogy eredményeket érhessünk el a játékban.


Több országban felismerték, hogy a bridzs oktatása megannyi képességet fejleszt a gyerekekben, így számos ázsiai és észak-európai ország bevezette nemzeti alaptantervébe a játék szabályainak ismeretét.

Magáról a bridzsről és az immár 44. alkalommal megrendezett hazai bajnokságról Bódis Gyulát kérdeztük, aki hét éve - a korábbi francia szponzor kiszállása után - vállalta ennek a remek szellemi sportnak az itthoni életben tartását.


- Budapesten több világversenyt is sikerült rendeznünk. A mostani fesztiválon 104 pár, 35 csapat vett részt, ez méretét és a külföldi, cseh, szlovák, szerb és nyugat-európai résztvevőket tekintve az elmúlt 20 év legnagyobb ilyen jellegű hazai versenye volt - magyarázta Bódis Gyula üzletember. - Ezzel egy időben kis túlzással azt is mondhatnám, hogy mi rendezzük Amerikában a világverseny-válogatót. Az USA minden számban (nyílt páros, vegyes páros, szenior) 2 csapatot delegál a világbajnokságra, ennek a 2 csapatnak a kiválasztása pedig az általunk kifejlesztett LoveBridge szoftverrel folyik.


Az üzletember hozzáteszi: a válogatót az időeltolódás miatt éjjel, online tudják figyelemmel kísérni a LoveBridge - Vugraph oldalán, ahol minden partit, elemzést és statisztikákat is megtekinthetnek. Utóbbiak előállításában jutott nélkülözhetetlen szerep a LoveBridge-nek.


- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott bennünket az elmúlt 4-5 évben kisebb nagyobb összegekkel a verseny rendezésben, de a szoftverben rejlő lehetőségeket valamiért nem ismerték fel. Pedig a bridzs valahol hungarikum, Magyarország pedig bridzs-nagyhatalom. Az 1930-as években Magyarország híres volt a bridzsezőiről, több Európa-bajnokságot nyertünk. A világháború utáni hatalom a régi, polgári világ csökevényének tekintette a kártyajátékot, ami a hatvanas évek közepén kezdett újraéledni - tette hozzá Bódis.


- Jelenleg 600 és 800 körül van a magyarországi versenyzők száma, a hobbi- és klubjátékosok pedig még többen lehetnek, országszerte mi 17 nagyobb működő klubról tudunk. Ezeknek a kluboknak folyamatos az utánpótlása: korábban létezett olyan támogatott program, ami a fiatalok bridzs tanulását karolta fel, az itt résztvevő játékosok zöme is ennek a programnak köszönhető.

A bridzsező fiatalok sikereit látva próbáljuk régóta valamilyen szervezett tantárgyként, tanóraként "becsempészni" a bridzset a középiskolai oktatásba. Amikor a Debreceni Egyetem felvette a bridzs oktatást a fakultatív órái közé, alig fértek el a diákok az előadóban. Az általános iskolások számára pedig létezik a mini bridzs, ami kifejezetten 6-14 éveseknek szól.


A játék nem csak a nyugdíjasok "sportja", akik a munkát abbahagyva valamilyen szellemi elfoglaltságot keresnek maguknak. A bridzs jól láthatóan egy olyan sport és játék, amely masszívan hozzájárul a ragyogó szellemi állapot fenntartásához, ami független a kortól, sőt, minden korosztályban előnyös és hasznos.


Gyebnár Levente Zoltán /HR KOPÓ

Fotó: Lampert Benedek8 views0 comments