top of page

A céged „családbarát” munkahely?

Mitől családbarát egy munkahely? Kinek a felelőssége a magánélet-munka egyensúlyának fenntartása?

Leegyszerűsítve a családbarát kifejezést, arra juthatunk, hogy ez akkor mondható el egy szervezetről, amennyiben a munkaadó figyelembe veszi, hogy a dolgozónak van családja.


Na de mégis, hogyan történik ez a valóságban?

Talán a családbarát munkahely sokak számára még ismeretlen, éppen ezért utána járunk, hogy ez a meghatározás mit jelent egy munkavállaló életében.

Minden aktív dolgozót foglalkoztat a gondolat, hogy mit kellene tenni a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzése érdekében, de valljuk be, ez egy nagyon nehéz feladat. Mindenkivel megesik, hogy elbillen a mérleg nyelve valamelyik terület irányába.

Éppen ezért nagy segítség, ha egy olyan munkahelyen dolgozunk, ahol nem kell aggódnunk a családi ügyek miatt.


Milyen jellemzők tehetik családbaráttá az adott vállalati kultúrát?

  • Állásinterjún nem jelent hátrányt, ha a közeljövőben családot alapítasz vagy már rendelkezel családdal

  • Sürgős elintéznivaló esetén rugalmas a munkáltató

  • Nem kell hazavinni a munkát

  • Nem szükséges túlórázni, ha mégis, azt a családdal összeegyeztethető módon kompenzálják

  • Van lehetőség gyermekekkel kapcsolatos juttatásra

  • Családi programokat preferál a cég

  • Tréningeket szerveznek, amelyek hasznosak lehetnek a magánéletben is

Mindez valóban csak együttérző vezetőkkel valósulhat meg?

A legtöbb vezető szerint jól fenntartható a családbarát munkahely rendszere, ha a munkavállalók megfelelő hozzáállást tanúsítanak, és hatékonyabb munkát végeznek így.

A kulcs egyértelműen a kölcsönös bizalom, amelynek létrejötte után jól működik a munkakapcsolat. Sőt kijelenthetjük, hogy a vezetők empatikus hozzáállása a dolgozókra igencsak nagy hatással vannak. Kimutatható, ha kevesebb a stressz, magasabb a teljesítmény.


Milyen hatást gyakorol egy ilyen vállalat a társadalomra?

Megállapítható, hogy lelkileg kiegyensúlyozottabbak és pszichésen egészségesebbek azok az emberek, akiknek nem kell a magánélet-munka egyensúlyán aggódni. Létrejön egy kiszámíthatóbb légkör, ami azt eredményezi, hogy a dolgozók hosszabb távon maradnak lojálisak a szervezethez.


Zökkenőmentes visszatérés a munka világába? Lehetséges!

A humánusabb cégek már nem hökkennek meg azon, hogy a kisgyermekes anyukák részmunkaidős munkát keresnek, vagy egy hibrid megoldás mellett döntenek, ahol félig irodában, félig otthonról dolgozhatnak. Mégis előfordul, hogy valaki 5 évnél is hosszabb ideje nem rendelkezik munkahellyel, főként a több gyerekes családoknál. Segítenünk kell őket a könnyebb visszatérés érdekében.


A megfelelő hozzáállással a vállalatok be tudják illeszteni a munkavállalót a hozzá illő munkakörhöz, és közös megegyezéssel a munkaidőn is meg tudnak egyezni. Szerencsére egyre több cég toleráns a hasonló helyzetben lévő munkakereső szülőkkel.


Hosszútávon kifizetődő, ha humánus a cég?

Ha megértjük egymást és törődünk egymással sokkal jobban tudunk csapatban együtt működni. A vezetők idővel belátják, hogy hatalmas ereje lehet az empátiának az üzleti világban. Motiválja az embereket, ha önmegvalósításra van lehetőség. Nagyon fontos a stresszmentes környezet megteremtése, ugyanis a munkához való pozitív hozzáállást eredményezi.


A részmunkaidő ideális azok számára, akik otthoni környezetben szeretnének több időt eltölteni. Fellendülőben az otthoni munkavégzés, azonban gondoljunk azokra is, akik a legtöbb időt a munkahelyükön töltik.

A rugalmas megoldások és az empátia elengedhetetlen tulajdonságok egy családbarát cégnél.


A személyre szabott munkahelyi környezet egyre lényegesebb szempont a munkahely kiválasztást tekintve, amihez a normális családi élet is hozzátartozik. Az egyedülálló munkavállalók lehetnek “termelő-gépek”, azonban egy idő után kiégnek. Az otthoni, családi légkörben lehetséges feltöltődés minden munkavállaló közérzetét és teljesítményét javítja.

Ne veszítsük el kiváló munkavállalóinkat, akik családi életet is szeretnének élni a munka mellett!


Bauer Barbara /HR KOPÓ


A nyitókép: People photo created by ArthurHidden - www.freepik.com


10 views0 comments
bottom of page