top of page

A kormányzati programok segítették a céges hitelezést

Updated: Sep 7, 2022

A kormányzati programoknak köszönhetően továbbra is aktív maradt a vállalati hitelezés az idei első fél évben: a vállalkozásoknál az egy évvel korábbihoz mérve 15 százalékkal, a kis és közepes cégeknél csaknem 13 százalékkal nőtt a hitelezés - mondta Lóga Máté kedden Budapesten.

A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár Búza Évával, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vállalati hitelek piacán domináns szerepet játszott a Széchenyi Kártya Program, amely már helyettesíti az időközben kivezetett Növekedési Hitelprogramot.


A bankok többsége a hitelezés bővülését várja az év második felében, ugyanakkor többen is jelezték, hogy számítani kell a hitelfeltételek szigorítására, továbbá a hitelcélok is változnak - mutatott rá. A beruházási hiteleket visszafogják, illetve előtérbe kerülnek a rövidebb futamidejű, elsősorban forgóeszköz hitelek a banki hitelezésben - tette hozzá.


A Széchenyi Kártya Programban több mint 82 ezer szerződött hitel van, a hitelösszeg pedig eléri a 2500 milliárd forintot. A program új szakaszba lépett a nyáron, amelynek felfutása szeptember második felétől, októbertől várható - jelezte, utalva arra, hogy a kkv-hitelezést ez a konstrukció fogja mozgatni.


A jelenlegi makrogazdasági környezetben figyelemmel kell kísérni, hogy milyen hatásai lehetnek a szankcióknak és az energiaár-növekedéseknek a pénzpiacokra, a jegybank új tanulmánya alapján is elmondható, hogy "van borúlátás" - szögezte le. Lóga Máté szerint a 2008-as krízis idején szerzett tapasztalatok segítséget nyújtanak abban, hogy az esetleges hitelpiaci zavarokat a lehető leggyorsabban elhárítsák.


Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kezességvállalásukkal a kkv-nak és kismértékben a nagyvállalatoknak biztosított hitelek összege 3059 milliárd forintot tett ki idén június 30-ra. Kifejtette: a Krízis Garanciaprogramban vállalt kezességek összege megközelítette a 2350 milliárd forintot. A társaság több mint 75 ezer szerződést kötött, 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette kezességvállalásával.


A társaság portfoliója a pandémiát megelőző év, azaz a 2019. év végi 777 milliárd forinthoz képest megháromszorozódott két és fél év alatt, közben pedig a hatékonyságot is növelték, a benyújtott igénylések átfutási ideje javult - hívta fel rá a figyelmet. Kitért arra, hogy júniusban jelentősen megugrott az intézményhez beérkezett kérelmek száma: összesen 430 milliárd forint értékű kezességet vállaltak az év hatodik hónapjában, ami azonos a teljes első 5 havi adattal.


Az intézet új garanciaprogramot indított Krízis2 néven a hazai kkv-k forráshoz jutásának elősegítésére, továbbá egyebek közt egy új zöld garanciatermék bevezetésére készülnek - ismertette. Arra a kérdésre, hogy év végére várhatóan mekkora lesz a Garantiqa portfoliója, a vezérigazgató elmondta, hogy elégedettek lesznek, ha sikerül tartani a 2500 milliárd forintot; a mérlegüket készítik fel a lassulásra, tőkésítettségük ugyanakkor "rendkívül jó".


MTI


A kép forrása: freepik.com

10 views0 comments
bottom of page