top of page

A mérleg két oldala, nálad merre billen?

Mindenki életében előbb-utóbb elérkezik az az időszak, amikor a munka a mindennapjai részévé válik, éppen ezért szükséges minél többet beszélni a munka és a magánélet harmonikus kapcsolatáról. Ez a kapcsolat egyfajta mérlegként képzelhető el, aminek egyik oldalán a munka, másikon a magánélet helyezkedik el.

Ha a mérleg egyik felére több terhet helyezünk, akkor kibillen az egyensúlyi állapotából. Ez a teher az életben leginkább az idővel azonosítható, amikor túlórázunk, akkor azokat a plusz órákat a magánéletünkre szánt időből vesszük el, így kevesebb jut belőle a családra, a társas kapcsolataink ápolására, kikapcsolódásra és pihenésre. A munkaidő lejártával mindenki hazaindul az irodából, ez egy olyan pontja a napnak, ami segíthet elirányítani a fókuszt a munkahelyi feladatokról. Útközben rengeteg impulzus ér mindenkit, amelyek figyelemelterelően hathatnak.


Mi történik másképpen, amikor valaki otthonról dolgozik?


Otthon könnyebben bele lehet ragadni a munkába, mindig csak még egy feladatot akarunk teljesíteni, aztán azon kapjuk magunkat, hogy már este 11 óra van (vagy még később). A munka az otthonunkban van, könnyen hozzáférünk, éppen ezért túlórázni is egyszerűbb otthonról, hisz nem zár be az iroda estére, hanem addig dolgozhatunk, ameddig bírjuk.


Folyamatosan vállaljuk be a plusz feladatokat „úgyis van 30 szabad percem vacsora közben” alapon, ami a magánéletünk rovására megy és a kiégés veszélye is fennáll. Hogyan kerülheted el a kiégést? Home office-ban lényeges felállítani olyan szabályokat, mozzanatokat, amelyek képesek megkülönböztetni számodra, hogy éppen dolgozol vagy otthon töltöd az idődet.


Az „irodád” kialakítása


Jelölj ki egy fix helyet a lakásban, ahol a munkádat fogod végezni, lehet ez a nappali egy pontja, a szobád egyik sarka, de ha van rá lehetőséged, akkor egy dolgozószoba kialakítása a legmegfelelőbb. Nagyon fontos, hogy miután kijelölted ezt a pontot az otthonodban, akkor munka után már ne töltsd ott az idődet, se pihenésképpen, se szórakozásképpen!


Helyszűkében az íróasztalodon lévő dolgok határozzák meg, hogy éppen mivel töltöd az idődet! Legyenek olyan dolgok rajta (akár egy naptár vagy egy kis dísz), amelyek a munkát jelképezik számodra, a munkaidő leteltével pedig pakold el ezeket az eszközöket.


Rutin, rutin, rutin!


Egy rutin kialakítása segíthet fejben is átváltani a munkáról a pihenésre. A munkaidő kezdeténél és végénél legyen egy kialakított rutinod, amit minden nap követsz. Ez segít abban, hogy tudd az elkövetkezendő időben mire kell fókuszálnod.


Lehet ez a reggeli kávé elkészítése, munka után egy pár perces séta, vagy esetleg az olvasás. Neked kell kitapasztalnod, mi segít abban, hogy átválts fejben.


Túlóra vállalása okosan!


Túlórázással is lehet egyensúlyban a magánéleted és a munkád. Mindenkivel előfordulhat, hogy egy fontos projekten dolgozik, vagy közbejött valami halaszthatatlan feladat. Azonban ekkor sem szabad túlhajszolni magunkat. Az ilyen esetekre jelölj ki magadnak egy végső időpontot, ameddig tarthat az aznapi munkaidőd.


Ha irodában dolgoznál sem lennél bent hajnal kettőig, hát otthon se tedd! Home office-ban sokkal könnyebben elhomályosodik a határvonal a magánélet és a munka között, azonban a megfelelő szabályok felállításával és betartásával a mérlegünk kiegyenlítődik.


Hajdu Vivien /ValVi.hu


A kép forrása: freepik.com

128 views0 comments
bottom of page