top of page

A toborzás fontossága

A cégvezetők rendszeresen szalasztanak el olyan szakembereket, akik beleillenének a meghirdetett pozíciókba. Sok esetekben nem történik gördülékenyen, a toborzás és kénytelen a munkáltató kompromisszumokat is kötni az elvárásait tekintve. Muszáj ennek így lennie?


Hol hibáznak a cégek?

A kiválasztási folyamat és a potenciális jelentkezők felkutatása minden esetben ott kezdődik, hogy szembesülünk a valósággal. Nincs elég munkaerő vagy nem eléggé eredményes a munkavégzés, esetleg személycserére lenne szükség. Ekkor következik az a legfontosabb lépés, amelyet, akik kihagynak, nagy hibát követnek el: Fel kell állítani a jobprofilt, amely pontosan, őszintén és a szubjektív tényezőket is tartalmazva összefoglalja, hogy milyen ember lenne ideális az adott munkakörre, milyen feladatai és lehetőségei lesznek ebben a pozícióban a munkavállalónak, továbbá meg kell határozni az elvárásokat a munkavégzésével kapcsolatban. Az álláshirdetést és a kiválasztási eljárást erre kell alapozni, így, ha a profilozás kimarad vagy hibás, a teljes toborzási folyamat félremegy.


A legmegfelelőbb szakemberek elszalasztásának legfőbb oka a hanyag kiválasztási folyamat.


Nem minden cég teheti meg, hogy saját HR osztályt üzemeltet, sőt amennyiben rendelkeznek humánerőforrással foglalkozó szakemberekkel, abban az esetben sem mindig célravezető a kiválasztási folyamat. A toborzás-kiválasztás technológiája elsajátítható. Bárki megtanulhatja, azonban időt és energiát kell rászánni. A legtöbb esetben azért van erre külön kijelölt munkavállaló (HR-es) vagy munkaerő közvetítő szolgáltató, mert a minőségi toborzás-kiválasztáshoz sok idő szükséges. Nem lehet megúszni! Kommunikálni kell a jelöltekkel!


A nagy kérdés tehát, ki illik a pályázó cég vállalati kultúrájába?


Egy már meglévő közösségbe több különböző embertípust és személyiséget is érdemes alkalmazni, a cég egyértelmű motorjává ugyanis a vegyes kombináció válhat. Nem mindegy azonban, hogy milyen embereket eresztünk össze. A munkahelyen való alkalmazkodás csak bizonyos mértékig várható el. Hiába várunk el valamit, ha az ember nem képes rá. Sokszor nem ismerik a jelöltek saját magukat sem annyira jól, hogy meg tudják ítélni, hogyan fognak a munkaközösségbe beilleszkedni, és a kollégákkal együtt harmonikusan dolgozni. A munkáltatónak igen nagy felelőssége van abban, hogy kit illeszt be a csapatába, hiszen ő ismeri a már meglévő állományt. A cégvezető vagy a HR-es szakember meg tudja állapítani, hogy ki illik a munkacsoportba, és amennyiben rosszul döntött, a régi munkavállalók munkavégzése is tönkre mehet, akár még a céget is otthagyhatják.


Tapasztaltabb toborzási szakemberek szerint egy vállalat korai szakaszában, a vezetők az idejük legnagyobb részét a megfelelő toborzásra kellene fordítsák.


A legnagyobb hiba, hogy a cégek nem szánnak elég időt és energiát a toborzási folyamatokra.


Elvesznek a jó jelöltek a káoszban

A gyakorlatban sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy a jelentkezők elhanyagolása, emellett a késői visszajelzések, valamint a homályos megfogalmazások sok színvonalas jelentkezőt idő előtt eltántorítanak. Akik remekeltek a személyes interjúkon, nagyobb figyelmet érdemelnének, egyesek el sem jutnak az interjúig egy hibás szűrési eljárás miatt. Sok esetben a kiválasztási folyamatok a végtelenségbe nyúlnak, és még a megfelelő személyt sem sikerül megtalálni.

Érdemes egy HR tanácsadó céget vagy szakembert alkalmazni a toborzás megfelelő kivitelezéséhez, avagy megtanulni a helyes technikát. A szakemberek sikeressége abban rejlik, hogy az összes jelentkezőt gyorsan átvizsgálják, és kifinomult módszereikkel szűrik meg, valamint minden jelentkezőre reagálnak.


Bauer Barbara /HR KOPÓ


Neked ajánljuk:

Már elérhető a HR Kopó toborzási szolgáltatás.

A kép forrása: Business photo created by gpointstudio - www.freepik.com

9 views0 comments
bottom of page