top of page

A toborzás-kiválasztás új korszaka indult el, amelyre a Profession LAB új terméke is igazol

Updated: Jun 10, 2022

2022. március 8-án került megrendezésre a HR KOPÓ, A sikeres toborzás titkai című webinárium, amelyen a Profession LAB termékmenedzsere, Gohér Mihály bemutatta legújabb terméküket. Az aktivallas.hu átformálja a vállalatok toborzási mechanikáját.


A bevezetés részeként Purkald Krisztina, a HR KOPÓ alapítója és HR szakértője beszélt arról, hogy milyen negatív feltételezések, milyen problémák jelennek meg a munkaerőfelvételi folyamatok során mind a vállalat, a toborzó és a munkavállaló szempontjából. Remek hírünk, hogy az aktivallas.hu segít legyőzni ezeket az akadályokat.


Mi a baj a toborzással?

Munkáltatói oldalról, HR szakértőnk elmondta, hogy gyakran találkozhatunk szimpátia hiánnyal, nem tetsző külsővel, elmismásolt önéletrajzzal, nem valós szakmai háttérrel, nem megfelelő stílusú jelentkezővel, hatalmas bérigénnyel és még sok mással, hiszen rengeteg tényezőtől függ egy munkavállaló „értéke”.


A másik oldalról megvizsgálva - tehát a jövőbeni lehetséges alkalmazott szemszögéből - előkerülnek kommunikációs problémák a munkáltató vagy a toborzók irányából, mint az elmaradt visszajelzés, a nem megfelelő álláshirdetés megírása, az elvárás kinyilvánításának elmaradása, a munkakörök egybegyúrásával járó többletfeladatok, a félrevezetések, a juttatás megmásítása stb.


Rajtuk kívül van még egy nagyon fontos személy, maga a toborzó, aki egy hidat teremt a munkavállaló és munkáltató között, ezért legtöbbször őt éri a legtöbb atrocitás, mert mindkét irányból őt hibáztatják, ha nem sikerül a munkaerőfelvétel. A toborzók legtöbbször az alábbi akadályokba ütköznek: nem jönnek a jelentkezők, nem jók a jelöltek, elrontják őket a próbaidő alatt, nem tudnak eléggé gyorsan reagálni a sok beáramló jelentkezésre, és még sorolhatnánk. A Profession LAB új terméke, az aktivallas.hu leginkább a toborzó személyek életét könnyíti meg, de kényelmessé és vonzóvá teszi az állásra jelentkezés folyamatát a munkavállaló jelöltek számára is.


A HR KOPÓ alapítója szerint a jövő toborzása nem az interjúk tömkelegéről fog szólni, sőt már most sem arról kellene szólnia, hanem a kérdőíves szűrésekről, amellyel munkakörre szabottan, objektíven, és nagyon gyorsan tudunk jövőbeli alkalmazottat keresni, ezzel megkönnyítve mindenki számára a kiválasztási folyamatot. Fontos egy JOB-profil létrehozása még az álláshirdetés előtt, hogy mi magunk tudjuk, hogy kit is akarunk pontosan felvenni, ezután pedig a kérdőívvel szűkítjük a kört. A kérdőívekben vannak általános kérdések is, amelyek minden munkakörre vonatkoztathatók, azonban legnagyobb szerepet a munkakörre, jobban mondva a JOB-profilra szabott kérdések képviselik. Ezekkel a kérdésekkel pontosan lemérhető és megtudható, hogy van-e valós tapasztalata, szakmai tudása a jelöltnek, valamint, hogy a hozzáállása és személyisége illeszkedik-e a munkakörhöz és a csapathoz, amelyben dolgozni fog.


A CV áll az utolsó helyen a HR KOPÓ toborzási szemléletében, mert az önéletrajzok adatainak valódiságát mindenképpen kérdésekkel tudjuk csak kideríteni. A kérdőíves szűrési módszer nem csak a minőségi jelölteket emeli ki a tömegből, hanem rengeteg időt is megspórolhatunk vele, hiszen csak azokkal interjúzunk, akik valóban potenciális jelöltek, ráadásul az interjú előtt már sok mindent tudunk a jelöltről, ezért a személyes beszélgetésben koncentrálhatunk azokra a kérdésekre, amelyek a munkakör részletességére mutatnak rá, vagy a jelöltek személyes igényeire, jellemzőire.


Ezen a kérdőíves megkérdezésen alapszik a Profession LAB legújabb terméke is, az aktivallas.hu, amely két év fejlesztés után végre elérhető mindenki számára. A felületre már több, mint 1000 fő álláskereső regisztrált, azonban egyre nő a jelöltek adatbázisa, mivel folyamatosan indulnak az álláshirdetések, amelyeket a social media segítségével népszerűsít az üzemeltető.


A termék tesztelésére, és a fejlesztésben a HR-es szemszögök megjelenítésére felkérték a HR KOPÓ csapatát is. Kipróbáltuk és online webináriumon mutattuk be az eredményeket. A termékkel kapcsolatos elvárások, és pozitív tapasztalatok mellett a webináriumra meghívott Gohér Mihály által bemutatásra került a termék használat közben, illetve előkerültek a fejlesztő által is tapasztalt pozitív jelenségek, amelyek gyökereiben változtathatják meg a toborzás-kiválasztás tevékenységét.


Egy igen egyszerű, mégis zseniális platformot kapunk. Az oldalon regisztrálhatunk állásadónak és munkavállalónak is, ami máris közelebb hozza a két felet egymáshoz. Munkaadóként megadhatjuk a betöltendő munkakör pontos nevét, leírását, a bérsávot, az elvárásokat és a szükséges tapasztalatokat.


Eddig úgy néz ki, mint egy átlagos munkaajánló platform, de amitől más az az, hogy számtalan magunk által beírt kérdésekkel tudjuk szűrni a jelentkezőket, ez pedig azt jelenti, hogy szakmai kérdések helyes vagy helytelen megválaszolásával egyszerűen tudjuk besorolni a jelentkezőket.


A kérdésekre adott válaszokat pedig egyszerűen ellenőrizhetjük, könnyen átlátjuk, hogy melyik jelölt jelentkezését fogadtuk el, vagy utasítottuk vissza, és hányan voltak összesen A jelöltek elfogadásával a toborzó megkapja a jelentkező elérhetőségeit, amely által folytatódhat a kiválasztási folyamat, amely már sokkal egyszerűbb, mint valaha is volt, és valójában ezért fizet a munkáltató, az elérhetőségért, egyszerűségért.

Mi kipróbáltuk, nekünk bejött, és a webinárium után sorra jöttek a jelentkező cégek, hogy ők is kipróbálhassák.


Azt mondjuk, hogy legyél akár munkáltató vagy munkavállaló, az aktivallas.hu-n van a helyed! Használd bátran, és aknázd ki a lehetőségeit! Gyebnár Levente Zoltán /HR KOPÓ14 views0 comments
bottom of page