A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai tárca és a budapesti iparkamara

Meglévő szoros és eredményes munkakapcsolatát magasabb szintre emeli a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Palkovics László tárcavezető és Nagy Elek, a BKIK elnöke a két szervezet hosszú távú stratégiai együttműködéséről írt alá megállapodást - jelentette be közleményében a minisztérium.

A közös munka célja, hogy elsősorban a minisztérium tématerületein növelje az ipari termelés hatékonyságát, erősítse a fővárosi cégek bel- és külpiaci jelenlétét.


A TIM azon dolgozik, hogy Magyarország európai és régiós szinten élenjáró szerepet töltsön be a magas hozzáadott értékű iparágakban és technológiákban. A tárca kiemelt törekvése a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítésében elért eredmények megőrzése, az önellátási képességek megteremtése a meghatározó szektorokban. A TIM a magyar vállalkozások versenyhelyzetének javítása érdekében ösztönzi a legújabb technológiai megoldások meghonosítását, elterjesztését. A minisztérium küldetése, hogy a hazai cégek nemzetközi szinten is piacképes termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak a leginkább innovatív, tudásalapú területeken.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az ország legnagyobb taglétszámú területi gazdasági kamarája, a főváros gazdasági, társadalmi életének meghatározó tényezője. Nyilvántartásában 330 ezer vállalkozás szerepel, közülük 206 ezer a regisztrált társas vállalkozás. A BKIK így az összes hazai társas vállalkozás több mint 40 százalékának érdekképviseletével foglalkozik, hangsúlyos tényezője az országos gazdaságfejlesztésnek is. Komplex szolgáltatásokat nyújtva, a tudás- és technológiatranszfer folyamatok koordinálásával járul hozzá a fővárosi vállalkozások versenyképességének erősítéséhez, innovációs teljesítményének növeléséhez.


A két szervezet együttműködésének kiemelt területei a megállapodás szerint az energetika és energiahatékonyság, a foglalkoztatás és felnőttképzés, az ipari és technológiai fejlesztések, a körforgásos gazdaság, a közlekedés és mobilitás. Az ágazati, vállalati igények felmérése, becsatornázása a jogalkotásban és a kitörési pontok meghatározásában könnyíti meg a minisztérium dolgát. A tárca az iparkamara közreműködésével eredményesebben népszerűsítheti az innovatív, digitális, környezetkímélő technológiák és megoldások alkalmazását a fővárosi cégek körében. A felek rendszeres konzultációkkal, kutatások, elemzések, tanulmányok közös elkészítésével, rendezvények, workshopok, állásbörzék szervezésével tesznek a nemzetgazdasági célok mielőbbi eléréséért.


A távlatos együttműködés mellett már a jelenlegi feladatokban is szerepet vállal a kamara. Más területi szervezetekhez hasonlóan a budapesti testület észrevételeivel segíti az energiatámogatási program felhasználóbarát lebonyolításának megalapozását, közreműködik a lehetséges pályázók tájékoztatásában - olvasható a TIM közleményében.


MTI


A kép forrása: freepik.com


1 view0 comments