top of page

Dan Aykroyd, mint üzletember – A Crystal Head Vodka el nem mondott igazsága

Updated: Oct 24, 2022

Dan Aykroyd bebizonyította, hogy a színészkedés mellett az üzlethez is van érzéke. A Dan Aykroyd által alapított Crystal Head Vodka különbözik a piacon jelenleg kapható más vodka márkáktól. De mégis mitől olyan különleges?

A Crystal Head Vodkával valószínűleg már találkoztál – elvégre nehéz eltéveszteni. A jellegzetes palackkal és a hírességek tulajdonosi hátterével ez az a vodka márka, amely nem kerüli el az emberek figyelmét. A Dan Aykroyd színész által 2008-ban létrehozott Crystal Head egyre nagyobb sikert aratott, ahogy az emberek kezdték megérteni, hogy a bonyolultan elkészített üvegkoponya csak a kezdet: amit az üveg tartalmaz, az ugyanolyan tiszta, ugyanolyan átgondoltan előállított.


A Crystal Head csak a legtisztább összetevőket használja, a friss új-fundlandi víztől a szűrési folyamatban használt Herkimer gyémántokig. Minden Crystal Head termék adalékanyag-mentes és kóser minősítésű.


Ha vodka rajongó vagy, a Crystal Head az egyik legjobb választás. Bár a szkeptikusok talán óvakodnak a giccses (bár gyönyörű) üvegtől, maga a vodka a legmagasabb minőséget képviseli. Már egy korty után világossá válik, hogy Aykroyd és alkalmazottai valóban törődnek a termékükkel – az átgondolt feldolgozási technikák nyilvánvalóan érezhetőek a sima, tiszta folyadékban.


Az SNL egyik sztárja hozta létre

1975-ben egy 22 éves kanadai csatlakozott a “Saturday Night Live” nevű feltörekvő vígjátéksorozat írói szobájához. Dan Aykroyd főszerepe a televízió egyik legnépszerűbb vígjátékában indította el sikeres komikus karrierjét, amely végül az 1984-es klasszikusban, a “Szellemirtók”-ban való szerepléshez vezetett. Aykroyd évekre volt ekkor még attól, hogy a vodka bizniszbe kerüljön, de az SNL segített kikövezni azt a sikert, amely odavezette.


1992-ben Aykroyd az üzleti élet felé fordult, és megalapította a House of Blues koncertterem- és étteremláncot. A kétezres évek elején pedig a szeszes italok iránt kezdett érdeklődni; Aykroyd a BBC szerint először arra összpontosított, hogy a Patron tequilát Kanadába importálja, mielőtt saját szeszesital-gyártó céget alapított volna.


A Crystal Head kiváló minőségű vodkát készít, de sikerét részben Aykroyd hírességének köszönheti. “Amikor Aykroyd piacra dobta [a vodkát], az azért volt menő, mert az övé” – mondja Holly Wyatt, aki különböző szeszes italok népszerűsítésén dolgozik. “Emellett remek a csomagolás és nagyszerű a folyadék, így az emberek visszatérnek hozzá. De nyilvánvaló, hogy sokan még mindig azért vásárolják a márkát, mert ő áll mögötte”.


Az ötletet a mexikói halottak napja ünnep és az őslakosok történelme ihlette

Amikor Dan Aykroyd elkezdett röviditalokkal foglalkozni, későbbi üzlettársa másfajta szeszes italokkal foglalkozott. A Drink Spirits szerint Aykroyd barátja, John Alexander már évek óta részt vett az évente megrendezett mexikói Halottak Napja ünnepségen, és az elhunyt rokonok szellemeit ünneplő hagyomány tökéletes kiindulópontot nyújtott a Crystal Head Vodka immár ikonikus palackjához.


Aykroyd a Haute Livingnek adott interjúban magyarázta el a koponya alakú tároló mitikus szimbolikáját. “A Crystal Head koponyás palack koncepciója spirituális helyről ered – a legendák szerint az azték, a maja és a navajo törzsek mindegyike rendelkezett egy-egy kristálykoponyával, amelyet elsősorban jóslásra használtak” – mondta Akroyd. “Ez a népük jólétét szolgálta. Hatalom a szent tisztaságon keresztül.” Aykroyd kifejtette, hogy a vodkáiban használt gondos összetevők és gyártási folyamatok ezt a tisztaság iránti elkötelezettséget és a tisztaság megbecsülését hivatottak tükrözni.


Aykroyd felkérte barátját, hogy tervezze meg az egyedi üveget

Bár Dan Aykroyd indította el a Crystal Head Vodka üzletet, John Alexander volt a zseni az elismert design mögött. Alexander képzőművész, aki többféle médiummal, elsősorban festészettel dolgozik. Munkái világszerte szerepelnek magángyűjteményekben és olyan nagyra becsült múzeumokban, mint a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, a Corcoran, a Smithsonian és a houstoni Szépművészeti Múzeum.


Amikor a kristálykoponyára irányította a figyelmét, két évébe telt, mire tökéletesítette azt. Szerencsére segítségére volt a Bruni Glass, egy eredetileg Milánóban, Olaszországban működő csomagolóanyag-gyártó cég. A Crystal Head Vodka honlapján olvasható, hogy az üveget elkészültekor a Bruni Glass “felülmúlhatatlanul összetett”-nek írta le.


Az egyik első agávé alapú vodkát 2020-ban adták ki

A Crystal Head Vodka 2020-ban felülmúlta önmagát, amikor piacra dobta az első kereskedelmi forgalomban kapható agávé vodkát. A “Crystal Head Onyx” névre keresztelt szeszesital egy bizonyos mexikói farmról származó Blue Weber Agave felhasználásával készül, ami friss és egységes ízt eredményez minden palackban.


Az agávé, amelyet általában a tequilában használnak, finom, fűszeres és édes ízt ad a vodkának. A legtöbb Crystal Head termékhez hasonlóan a palack is saját műalkotás. A Crystal Head Onyx palack az üvegfej fekete változata, amely az Onyx kristályt szimbolizálja, amelyről a nevét kapta. A Crystal Head honlapja szerint ez a kő az “intuíciót, a fókuszt és a pozitivitást” képviseli, állítólag megvédi mindazokat, akik maguknál tartják.


Az Onyx-szal egy innovatív italt, egy agávé alapú vodkát akartunk készíteni, amelyhez egy ugyanilyen fantáziadús palack illik” – mondta Aykroyd a Food & Beverage Magazine-nak.


A Crystal Head Vodka egy díjnyertes szeszes ital

Annak ellenére, hogy a Crystal Head az esztétikára összpontosít, több van benne, mint a külsőségek. A vodka minősége és íze, valamint Aykroyd gyémántokkal átszőtt feldolgozási technikái világszerte elismerést váltottak ki, és segítettek a márkának kitűnni a tömegből.


A 2011-es San Francisco-i Szeszesitalok világversenyén több mint 200 vodka versengett a díjakért, de csak néhány márka – köztük a Crystal Head – vihette haza a rangos dupla aranyérmet. A következő évben a Crystal Head sikere folytatódott az ausztrál likőripari díjátadón. A vodka vállalat két nagyon áhított díjat nyert: Az év új terméke és a Luxus szeszes italok (75 dollár felett) díjakat.


Aykroyd izgatottan nyilatkozott termékei sikeréről, és a Kingston Heraldnak elmondta, hogy “örülünk, hogy azt a kemény munkát, amit ennek a tiszta szesznek a kifejlesztésébe tettünk, az iparág szakértői is elismerik”.


A vodka gyémántokkal van átitatva

A Crystal Head Vodka mögött álló bonyolult folyamat egyetlen egyszerű összetevővel kezdődik: őszibarack és kukoricakrém (Crystal Head FAQ). Ezután a terméket desztillálják, és a kanadai Új-Fundlandról származó tiszta vízzel keverik. A Crystal Head hétszer szűri a vodkát, hogy biztosítsa a termék tisztaságát; ennek a folyamatnak a része az is, hogy a vodkát Herkimer gyémántokkal keverik.


A Herkimer gyémánt egyfajta kvarckristály, amely a Herkimer Diamond Mines szerint mintegy ötszázmillió éve létezik. A második világháború után a vodka gyártók a vodkát szénnel kezdték szűrni az addig preferált fából készült termékek helyett. Innen már csak egy lépésre volt a gyémánt, amely a szén tömörített változata.


A gyémánt pedig természetesen egy kicsit kifinomultabban hangzik, mint a szén, így kiváló marketing a vodkapárlók számára. Bár a Carbonadi Vodka társalapítója, III. Ricky Miller nem tudja pontosan megmondani, hogyan, de ragaszkodik hozzá, hogy a gyémántok valóban tisztábbá teszik a végterméket: “Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pontosan tudom, mit húznak ki belőle” – mondta a Daily Beastnek.De olyan szennyeződéseket vesz fel és nyel el, amelyeket a hagyományos eljárás során nem lehet megfogni”.


A vodka turnéra ment a Rolling Stones-szal

2013-ban a Crystal Head Vodka lett a Rolling Stones 50. évfordulójának hivatalos vodkája. Ez az égi párosítás a Rolling Stones rajongóknak Crystal Head Vodka termékeket biztosított, és fordítva. A partnerség keretében a fogyasztók számára ajándékcsomagokat hoztak létre, amelyek olyan tárgyakat tartalmaztak, mint a Rolling Stones élő fellépéseinek limitált felvételei, egy üveg dekantáló, valamint Crystal Head műtetoválások. Az apák napja előtt megjelent ajándékcsomag tökéletes ajándék volt a klasszikus rockot kedvelő apukáknak.


Teljesen logikus, hogy a Crystal Head ilyen módon tiszteleg a Stones előtt” – mondta Aykroyd a Stockhouse-nak. “A Stones nagyszerű zenét csinál szenvedéllyel és kreativitással – és a Crystal Head ugyanígy nagyszerű vodkát készít.


Megjelenése egybeesett a 2008-as új Indiana Jones-filmmel

2008-ban Aykroyd keményen dolgozott a később híressé váló Crystal Head Vodka tökéletesítésén. Aykroyd ekkor még nem tudta, hogy Steven Spielberg ezzel egy időben az “Indiana Jones és a kristálykoponya királysága” című film utolsó simításait végezte. Látod a kapcsolatot?


Nem akartam, hogy azt higgye, hogy másolom őt” – mondta Aykroyd az Empire Australia-nak. Hogy elkerülje a kínos helyzeteket (vagy a védjegybitorlási pereket), felhívta Spielberget, hogy elmagyarázza: pusztán a véletlen műve volt a hasonló ötleteik oka – a nagy elmék hasonlóan gondolkodnak. Aykroyd szerint Spielberg nem foglalkozott azzal, hogy a színész/vodka gyártó/producer hogyan jutott az ötletéhez.


Azt mondta: ‘Ha tudtam volna, hogy ezen dolgozol, már a filmünk premierjén is ott lett volna!’”. Sajnos a filmnek nem nagyon volt hatalmas premierje, és már késő volt a két terméket összekötni. Aykroyd mégis megkönnyebbült, hogy Spielberg (“ő a pápa” – mondta Aykroyd) támogatta.Bujdosó Edina/Valvi.hu


Forrás: https://www.mashed.com/474540/the-untold-truth-of-crystal-head-vodka/

Kép: https://inthemix.on-premise.com/2015/03/crystal-head-vodka-dan-aykroyd/


13 views0 comments
bottom of page