top of page

Egyediség, környezet, vezetés - Így építsd a szervezeti kultúrádat, ha jót akarsz!

A cégeken belüli környezet és hangulat meghatározója, a szervezeti kultúra magától is kialakul akár foglalkozunk vele, akár nem. Azonban jobban megéri törődni vele, mint hagyni, hogy magától alakuljon ki valami kultúra féleség, ami akár hátráltathatja is a céget.

Az alábbiakban elmondjuk, hogy is van ez.

Ahhoz, hogy érdemben beszélni tudjunk a cégünkben uralkodó kultúráról nem árt tisztázni, hogy mi is ez pontosan, és kinek kell foglalkoznia vele.


A szervezeti kultúra a vállalatunk legerőteljesebb ismertető jegye, amely meghatározza, hogy csapatunk jobban teljesít vagy alulmarad más csapatokhoz képest. Akinek foglalkoznia kell vele, azok nem mások, mint a vezetők, mert ahogy mondják a kultúra maga a menedzsment hozzáállása és viselkedése.


Tehát már tudjuk, hogy a vezetésé a feladat, hogy megoldja ezt a kérdést. Miért? Mi is a menedzsment feladata?


Minden menedzser, igazgató és egyéb felettesi pozícióiban dolgozó ember feladata, hogy a vállalatnál a munka legyen elvégezve, méghozzá a lehető legjobban, ehhez pedig motiválniuk kell a dolgozóikat, akiket vezetnek.


Vezetői viselkedés

A legtöbb szervezetben a vezetői viselkedést az jellemzi, hogy megmondják a beosztottaknak, hogy mit tegyenek, vagy még azt sem, csak az elvárást adják oda nekik.

Ez gyakran vezet bizonytalansághoz, pánikhoz, alacsonyabb munkavégzéshez.


Amennyiben a vezetői viselkedést az jellemzi, hogy a vezetők megkérdezik: “Miben tudok segíteni?” - akkor a munkavállalók tudják, hogy a vezetőre és egymásra is mindig számíthatnak, kérdéseikkel bizalommal fordulhatnak a menedzsmenthez!


Egyediség

A szervezeti kultúra tehát az a környezet, amit egy vezető létrehoz, hogy csapata kiemelkedően teljesítsen. Ezt lehetetlen lemásolni, mert mindenki egyedi, tehát minden szervezet és annak kultúrája is.


Egy ilyen kellemes és motiváló környezet létrehozása nem nehéz feladat, hiszen csak magunkba kell nézni és úgy viselkedni, ahogy azt másoktól elvárjuk.


Íme két példa. Fogalmazd meg magadnak, hogy melyik verzió a jobb:


  1. Szigorú szabályok szerint működünk, segítséget a munkatársaidtól kérj, mert a vezetők elfoglaltak.

  2. Bármikor fordulhatsz a vezetéshez segítségért, hogy minél jobban végezd a munkád.

VAGY

  1. Mi vezetők megmondjuk, hogy hogyan végezzétek el a munkátokat, és ezen nem lehet majd változtatni, ez a rendszer.

  2. Emberek, ez itt a feladat! Kérlek Titeket közösen találjuk ki, hogy hogyan lenne a legjobb ezt megcsinálni, ami számotokra is kényelmes és kellően hatékony. Együtt gondolkodjunk!

Mindkét esetben nekem a második verzió a szimpatikusabb. Együtt tervezünk, bármikor kérdezhetek, tudom, hogy nem vagyok egyedül.

Fizikai környezet

Fontos, hogy a kultúrához tartozik maga a fizikai környezet is, amely szintén motivál. Nem akarok egy olyan irodában dolgozni, ahol csupa fehérek a falak és a plafon. Egyhangú, sablonos, uncsi, és rosszul is néz ki. Virágokat, növényeket akarok, színes falakat, kényelmes eszközöket, a szünetemben egy jó kávét, egy kényelmes kanapét, és azt, hogy igenis kérdezze meg a vezetőm, hogy hogyan érzem magam, szükségem van-e más eszközökre, környezetre..


Döntéshozás

Kedves vezetők! Adjatok lehetőséget az alkalmazottaknak, hogy részt vehessenek az őket érintő változások döntéshozatalában, akár munkáról, vagy környezetről van szó.


Egyszerű példa, amikor hozzád fordulnak, hogy hogyan kezdjenek neki egy munkának, melyik cikket tegyék ki aznap, vagy hogyan nézzen ki az egyik új termék logója.

Ilyenkor szinte biztos, hogy nem azért megy oda hozzád, mert semmi ötlete sincs, hanem azért, mert nem tud dönteni és kell egy kis rávezetés.

Mi a legjobb válasz a munkavállaló felé? “Mit javasolsz?!” Ennyi.


A csapatszellemet rombolók köre

Mindig lesz olyan munkatárs, aki nem fogékony a kultúránkra, a változásra, aki megtöri a csapat egységét, és nem akar fejlődni. Ő csak bejön, dolgozik és hazamegy. Közben azonban szól pár rossz szót, hogy milyen rossz itt neki, hogy az egyik kolléga ilyen, a másik olyan. Nem kedves, nem törődik a csapattal és a munkájukkal. Szomorú, de ilyen esetben a legjobb, ha a pozícióra új embert keresünk, mert a csoport etikája, viselkedése a legrosszabb etikájú és magatartású ember felé fog húzni, és a sok munkánk a kultúrával meg a környezettel oda lesz rövid idő alatt.


Kedves vezetők és menedzserek! Legyetek mentorok, alakítsátok a csapatot, a viselkedésüket és a környezetüket úgy, hogy jól érezzék magunkat, és jobban teljesítsenek. Ne legyetek “Cézárok”, akik uralkodnak az emberek felett. A függő kultúrák alul teljesítenek és elbuknak.


A vállalati kultúra az a környezet, amit a vezető létrehoz, hogy csapata nyerni tudjon!


Gyebnár Levente /HR KOPÓ


24 views0 comments
bottom of page