top of page

Eladók a csalók hálójában – Hogyan ne verjenek át az online vásárlók!

Manapság szinte mindennapos, hogy valaki csalás áldozatául esik, legyen az online vagy offline jellegű. Most egy az internetes eladókat célzó módszerről rántjuk le a leplet, amelyet kollégánk tapasztalt.

Minden nap hallhatunk újabb és újabb internetes csalásokról, de a legmeglepőbb az, hogy már nem csak a vásárlók, hanem az eladók is pórul járhatnak, ha nem figyelnek oda.


Történt ugyanis, hogy munkatársunk meghirdetett két nagyobb értékű terméket az egyik legnépszerűbb online használtcikk hirdető felületen és egyből két csalóra akadt a két külön terméknél. Elmondjuk, hogyan.


Üzenetben veszik fel a kapcsolatot


Mindenképpen üzenetben keresnek meg, ez lehet sms, vagy az ingyenes chatek bármelyike, és nem hajlandóak veled telefonálni. Ha te hívnád fel, jönnek a kifogások: most nem tudok beszélni, utazom a tömegben, gyerek mellett vagyok...


Kis mértékben érdeklődnek a termék iránt


Természetesen jól megalapozott, hol kellően (hol nem) átgondolt kérdéseket tesznek fel a termékkel kapcsolatban, hogy meggyőzzenek, valóban érdekli őket a termék. Te, mint eladó pedig persze, hogy fellelkesülsz, hiszen megszabadulhatsz egy újabb tárgytól, ami foglalja a helyet.


Minél nagyobb a lelkesedés, annál nagyobb a bukás


Miután fellelkesültél, hogy megszabadulhatsz a terméktől, jön az üzenet, hogy mindenképpen házhoz szállítással szeretnék kérni, mert nem abban a városban laknak, ahol hirdetsz. Jönnek a rutintalanokat becsapó dolgok, hogy ez-meg-ez a futár cég megold mindent, csomagol, címkéz, fizetett stb.


Majd kapunk egy érdekes kis linket, hogy ide van feltöltve a termék ára és mihelyst beléptünk, megkapjuk a pénzünk és jön a futár.


Ez a link lehet a hirdető platform egy jól álcázott oldala, vagy egy futárszolgálat weboldala is.

Mindenképpen meg kell adnunk a bankkártyánk adatait.

DE! Nehogy megtegyük!


A link természetesen csalás! Honnan tudom?!


Egy átlagos link: valami.hu


Csaló link: valami-hu.hu


Nem nagy különbség, igaz? Csak a foglalt domain nevet kellet kicselezni és kész is! Mennyi idő lehetett összerakni a teljesen ugyanolyan weboldalakat egy erre való programban? Nem sok!


Ha rá is kattintunk a linkre, mert nem vettük észre a link formáját, ezután is vannak árulkodó jelek:


  • A link által megnyitott oldal teljesen olyan, mint az eredeti, de nem működnek az ikonok, csak az, ami nekünk kell


  • Ha mégis működik egy ikon, az a kezdőoldalra vezet, ami viszont már valóban a hivatalos oldala az adott platformnak. Így próbálnak meggyőzni, hogy jó helyen jársz


  • Amennyiben minden ikon működik, az csak arra van, hogy mindenképpen azt hidd, a jó helyen jársz. Ilyenkor is minden link a hivatalos oldalra mutat. Figyeljük a linket!


  • Gagyi oldal, ahol a bankunkat választhatjuk ki, ahol tartjuk a pénzünk


  • Ha ismerjük az eredeti weboldalt, észrevehetünk elírásokat, például a banki azonosító helyett az e-mail címünket kéri az oldal,


  • Az van kiírva: PÉNZESZKÖZÖK ÁTVÉTELE


Még sorolhatnám...


Hogyan ne dőljünk be hirdetőként a csalóknak?


Legyünk tisztában a hirdető felület működésével, annak folyamataival. Ha házhoz szállítással is kínáljuk a terméket, informálódjunk a futárcégekről, a csomagszállítás menetéről.


Fontos!


Általában a hirdető felületeken nincs fizetési lehetőség! Maximum a futárszolgálatoknál, de ott is részletesen le van írva, hogyan lehet ezt elintézni.


A lényeg


Legyünk tisztában azzal, amit csinálunk, és ahogy csináljuk!


Ha csalást tapasztaltok, mindenképpen tegyétek meg a szükséges lépéseket, értesítsétek a felület üzemeltetőit, ha anyagi kár ért Titeket, a rendőrséget is!


Vigyázzatok a pénzetekre, értékeitekre és magatokra!


Szerző: Gyebnár Levente/Valvi.hu

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/images/search/online%20shop/


24 views0 comments
bottom of page