top of page

„Elnézést, elfelejtettem bekapcsolni a mikrofonomat!” - A videokonferencia előnyei és hátrányai

Updated: Sep 20, 2022

A digitalizációnak köszönhetően egyre több tárgyalást, előadást lehet online formában lebonyolítani. Rohanó világunkban ez egy igen kényelmes megoldás a munkahelyek, de akár iskolák számára is, mint ahogy azt az utóbbi években megtapasztalhattuk. Előnyei miatt vajon egyre többen fogják választani a videokonferencia nyújtotta lehetőségeket, vagy hátrányai beárnyékolják sikerességét?

A videokonferencia előnyei


Költséghatékonyság

Egy konferencia szervezésénél számításba kell venni, hogy a résztvevők érkezhetnek különböző városokból, de akár országokból is a helyszínre. Ilyen esetben a szervezőnek át kell vállalnia az utazással járó költségeket, akár szállást is kell biztosítania a meghívottaknak, amely magas plusz kiadást jelenthet a vállalatoknak. Egy online konferencia esetében semmilyen utazási, vagy elszállásolási költséggel nem kell számolnia a cégeknek, mondhatni költségmentes az esemény.


Időhatékonyság

A videokonferencia előnyei közé sorolható, hogy kifejezetten időhatékony. A részt vevő feleknek csupán annyi időt kell a konferenciára fordítaniuk, amennyit ténylegesen igénybe vesz a megbeszélés.


Családbarát

A cégek munkatársai is emberek, van valaki, aki hazavárja őket egy hosszú nap után. A sok utazás megviselheti a családokat lelkileg, éppen ezért a videokonferencia számukra egy áldás lehet. A dolgozóknak nem kell havi vagy heti rendszerességgel elutazniuk a tárgyalásokra, elég csupán leülni a számítógép elé pár órára. A korábban utazással töltött időt családjukra és önmagukra tudják fordítani.


Környezetbarát

Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy környezetbarát megoldásnak is számít a videokonferencia. Utazás hiányában a szén-dioxid- és egyéb károsanyag-kibocsátás is kevesebb lesz.


A videokonferencia hátrányai


Személyes kapcsolatok hiánya

A videokonferencia során megeshet, hogy nem mindenki kapcsolja be a webkamerát, ilyen esetben még kevésbé ismerik meg a partnerek egymást, és személytelenné válhat a beszélgetés. A testbeszédből sok minden kiderülhet egy megbeszélés során, látszódik, ha érdekel valakit a mondanivalónk, vagy éppen tartózkodik tőle, de egy online meeting során ezeket a következtetéseket alig, vagy egyáltalán nem tudjuk levonni.

Szervezési nehézségek

Az egyik legbonyolultabb lépés az online megbeszélések leszervezésében a megfelelő időpont kiválasztása. A személyes konferencia során mindenki ugyanabban a városban tartózkodik, ugyanabban az időpontban. Ezzel szemben, ha egy videokonferenciát szervezünk, akkor figyelembe kell venni azt, hogy a meghívottak mely városokból kapcsolódnak majd be. Tehát számolni kell az esetleges időeltolódással. Ha londoni idő szerint reggel 9 órakor kezdődik egy konferencia, akkor az egy Budapesten élőnek 10 órakor, míg egy tokiói lakosnak már délután.


Technikai problémák

Mindenkivel legalább egyszer az életében előfordulhatott már, hogy a legfontosabb pillanatban nem nem működnek az eszközök. Online találkozókon az internet szokott cserben hagyni. Szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy technikai probléma nélkül sikerüljön lebonyolítani a konferenciákat. Gyakori probléma a nem működő vagy kikapcsolt állapotban felejtett mikrofon. Nagyon bosszantó tud lenni, amikor perceken keresztül kell várni arra, hogy ezek a technikai problémák megoldódjanak.


Hajdu Vivien /ValVi.hu


Forrás: techtarget.com

58 views0 comments
bottom of page