top of page

Instagram a fiatalok védelmében

A közösségi média világa egyre népszerűbb az általános- és középiskolások körében is. Erre való tekintettel felmerült az Instagram részéről, hogy a jövőben megköveteljék a felhasználóktól a születési dátum megadását.

Az Instagram a fiatal felhasználók érdekében változásokat vezet be, azzal a céllal, hogy biztonságosabbá tegye a fiatal felhasználók személyes élményeit. Ezért minden felhasználót arra kérnek, hogy aki még nem tette meg, nyilatkozzon az alkalmazásban a születésének pontos dátumáról.


A korhatár kérdése

A biztonságos internetezés érdekében a jóhiszemű szolgáltatóknak tudniuk kell, hány évesek a felhasználóik, ezért szükséges a születési dátum beállítása. A kérést többszöri felszólítás követi, amennyiben a felhasználók ennek ellenére elmulasztják az adatközlést, a profiljuk blokkolásra kerül.


Az új irány többeket megmozgat

A kiskorúak védelme érdekében történő folyamatos változások nem csak az Instagramot érintik, több, a fiatalok által látogatott webhely esetében is felmerült az életkor megadásának kötelezettsége, amelyet számos média alkalmazásra és tartalomra is érdemes lehet kiterjeszteni.


A 13 évesnél fiatalabb felhasználókat eddig is számos szabály védte, de a 14-18 éves tinédzserek érdekében is szükség lenne a megfelelő korlátozásokra.

Márciusban az Instagram példaértékű korlátozásokat vezetett be azon felnőtt felhasználók részére, akik 18 évnél fiatalabb személynek kívántak üzenetet küldeni úgy, hogy nem követték az illetőt.


„Instagram for Kids” projekt

A címben szereplő Instagram-projekt alapvető célja, hogy a fiatal felhasználók ne tudjanak akárhová feliratkozni. Ebben példát mutat a „Facebook Messenger for Kids” alkalmazás, amelyet már 7 millió ifjú felhasználó használ világszerte.

Természetesen a rendszer kijátszható és az Instagram számít rá, hogy többen hamis kor megadásával fognak majd próbálkozni.


Az Instagram különféle szűrökkel és “trükkökkel” venné ennek az elejét. A tervek szerint robotok igyekeznek majd felhasználói posztokból és megosztásokból következtetni az illető korára. A profil tulajdonosának életkorára mutató biztonsági kérdéseket is feltesznek majd az érintetteknek, testreszabottan. Ha ez a technológia lebuktat valakit, a felhasználónak kötelessége módosítani a korát. Először felszólításokat fognak küldeni a felhasználóknak, majd, ha az nem tesz eleget a kérésnek, a profilja blokkolásra kerül.


Bauer Barbara /HR KOPÓ


A nyitókép forrása: Background photo created by jannoon028 - www.freepik.com

2 views0 comments
bottom of page