top of page

Jövedelem bevallása kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből

A személyi jövedelemadóról szóló törvény kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemre vonatkozó szabályai 2022. január 1-jétől léptek hatályba.

Mit kell erről tudni?


Több mint tíz éve jelentek meg a csereeszközként vagy fizetőeszközként is szolgáló kriptovaluták. A kriptovaluták fizikai megjelenéssel nem bírnak, virtuális pénzek, lényegében digitális eszközök segítségével előállított matematikai algoritmusra épülnek. A kriptovaluta vagyont képvisel, értéke meghatározható, vele a vagyon gyarapítására (jövedelemszerzésre) alkalmas ügyletek bonyolíthatók.


Manapság már egyre több magánszemély foglalkozik kriptoügyletekkel és szerez ezek révén alkalmilag, vagy rendszeresen jövedelmet, amely 2022. január 1-jétől külön adózó jövedelemnek számít [szja-törvény 67/C §].


Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemnek minősül a magánszemély által kötött kriptoeszközzel végrehajtott ügylet(ek) alapján az adóévben elért ügyleti nyereség a szabályozás szerint.


Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszkök átruházása, átengedése révén (ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez az szja-törvény rendelkezéseinek alkalmazásában.

Ez azt jelenti, hogy adókötelezettség csak akkor keletkezik, ha a magánszemély a kriptoeszközt pénzre vagy más vagyoni értékre váltja.


Ne feledje tehát az év végén bevallani kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemét!


Gyebnár Levente Zoltán /HR KOPÓ

Fotó forrása: Freepik

20 views0 comments
bottom of page