Jogsértő cégegyesítések miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatósági jóváhagyás nélküli cégegyesítések miatt összesen 23,9 millió forint bírságot szabott ki - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

A büntetést fizető vállalatok nem jelentették be időben a tranzakcióikat, így a hatóság nem tudta vizsgálni az összefonódás versenyhatásait és a fogyasztókat érintő következményeket - indokolták az intézkedést.


A HO-ME 2000 Kft. a Belfry Holding GmbH-val közösen a REPÉT Környezetvédelmi és Építő Kft., jelenlegi nevén az INETON Építő és Gyártó Kft. felett szerezte meg szabálytalanul az irányítást, a két cégnek 21,6 millió forintot kell fizetnie.


A Central European Opportunity Magántőkealap a Global Refuse Holding Zrt.-val egyesült jogsértő módon, ezért 2,3 millió forintot kell fizetnie.


A bírság összege attól függ, mennyi idő múlva kapta meg a GVH az utólagos bejelentést. A cégegyesítéseket végül nem kifogásolták, és maguk az érintettek is elismerték, hogy megsértették a hatósági tudomásulvétel előtti végrehajtási tilalmat.


A hatóság azt is enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy mindegyik társaságnak ez volt első versenyjogi törvényszegése, és lemondtak a jogorvoslatról a GVH döntésével szemben - olvasható a közleményben.


MTI


A kép forrása: freepik.com


2 views0 comments