top of page

Kérj meg valakit, hogy minden nap kérdezzen a kudarcaidról!

Ha a vállalkozói lét az alkotásnak, fejlesztésnek és a saját üzleted vezetésének a gyakorlása, akkor a vállalkozói szemlélet az a gondolkodásmód, ami segít elérni ezeket a célokat. A sikeres vállalkozók szemében a kihívások, hibák és a bukások mind lehetőségek arra, hogy olyan új készségeket fejlesszenek, amik a jövőben segítséget nyújthatnak nekik.

A vállalkozói szemlélet 4 fő tulajdonsága

Ha egy sikeres üzlet vezetéséről van szó, a helyes szemlélet legalább olyan fontos, mint az értékesítési tervek elérése vagy a fenntartható üzletmodell kialakítása. Teljesen rendben van, ha úgy érzed, nem vagy még kész a feladatra. A kétségeid csak azt jelentik, hogy te is ember vagy. Az fog nagyszerű vállalkozóvá tenni, ha megtanulod, hogyan fojtsd el csírájukban ezeket a kétségeket.


Minden vállalkozó egyedi és a sikerhez vezető útjuk sem egyforma, de minden sikeres vállalkozó rendelkezik olyan specifikus képességekkel, amik a problémamegoldást, az akadályok megugrását és a szakterületükön történő növekedést segítik. Ilyenek például az alábbi képességek.


Szembenézés az önbizalomhiánnyal. Ha magadat tanítod gondolkodni, az annyit tesz, mintha saját magad coach-a, vagy legnagyobb szurkolója lennél. A vállalkozói siker abból ered, hogy képes vagy kontrollálni a saját gondolataidat és szembeszállni az önbizalomhiányoddal, ezzel segítve a bukások és csalódások közti navigálást, amik – természetüknél fogva – együtt járnak ezzel az életmóddal.


Felelősségérzet. A vállalkozói szellem magában foglalja a felismerést, hogy az üzleted működéséért és eredményeiért te vagy a felelős. Amikor a dolgok rosszul sülnek majd el (és bizony, lesz ilyen), csak a tiéd lesz a felelősség. Akkor is, mikor a dolgok kimenetele nem teljesen tőled függ, a vállalkozói gondolkodásmód megköveteli, hogy ne kifogásokat gyárts, hanem cselekedj és oldd meg a felmerült problémát.


Állóképesség. Új vállalkozások indításánál a hibák elkerülhetetlenek. Szilícium-völgyi milliárdosoktól kezdve a legalacsonyabb szintű alkalmazottig mindenki vét hibákat. Az állóképesség emiatt az egyik legfontosabb képessége egy vállalkozónak. Ha újra talpra tudsz állni a kudarcok után, akkor az üzletedet is fenn tudod tartani, és akár egy egész csapatot inspirálhatsz arra, hogy kövessék a példád.


Hajlandóság a kísérletezésre. Akár egy most bimbózó üzlet társalapítója vagy, akár csak egy fiatal, aki új karriert szeretne magának építeni, a fenntartható sikerhez vezető út sok nehéz döntésen keresztül fog vinni. A vállalkozók mindig hajlandóak kísérletezni, ha új termékekről, üzleti tervekről vagy problémamegoldó technikákról van szó. Kipróbálnak különböző termékeket és árakat, visszajelzéseket kérnek megbízható tanácsadóktól, és hajlandóak elengedni ötleteket, ha azok nem működnek.


Hogyan fejlessz vállalkozói szemléletet?

A vállalkozói szemlélet fejlesztése elsőre nehéznek tűnhet, ha már eleve nem egy sikeres startup vezetőjeként dolgozol. Az igazság azonban az, hogy a sikeres vállalkozáshoz szükséges képességeidet a jelenlegi munkádtól függetlenül, már most is csiszolhatod. Nézzünk néhány mindennapi példát arra, hogy hogyan!


Tűzz ki egyértelmű célokat! A célkitűzés – ha elmondod az univerzumnak, leírod, megemlíted a barátaidnak vagy a családodnak, akik számon tudnak kérni – észrevétlenül befolyásolja a vállalkozókat, hogy nap mint nap, apránként haladjanak a vágyaik felé. Ha úgy érzed, nem egyértelműsítetted még eléggé a céljaidat, szánj egy kis időt egy brainstorming-ra, hogy pontosan tudd, mit szeretnél elérni.


Gyakorold a döntéshozatalt! A vállalkozóknak, újítóknak és üzlettulajdonosoknak ki kell fejleszteniük a képességet a helyzetelemzésre, a fontos tényezők feldolgozására és a magabiztos döntéshozatalra. Kisvállalkozások és startup-ok tönkremehetnek a döntésképtelenségben, épp ezért a magabiztos döntéshozás az egyik legfontosabb vállalkozói tulajdonság. Ezt gyakorolhatod a hétköznapokban és a magánéletedben egyaránt, akár egy éttermi rendelésnél, akár az esti programjaid tervezésénél. A kisebb döntések magabiztos meghozásából szerzett gyakorlatod kifizetődik, mikor az üzleteddel majd nagyobb kihívásokkal nézel szembe.


Definiáld újra, hogy mit jelent „elbukni”! A bukásnak általában negatív a csengése, de a legjobb vállalkozók pozitívvá formálják a kudarcaikat. Ha elbuksz, az azt jelenti, hogy megpróbáltad, ami már eleve ijesztő tud lenni. Az igazi bukás az, ha meg sem próbáltad. Gyakorold, hogy mit fogsz mondani, ha valami nem sikerül – írd le, vagy kérd egy barátod segítségét. Kérj meg valakit arra, hogy egy héten keresztül minden nap kérdezzen a kudarcaidról. Válaszolj őszintén! Ezután hamarosan úgy érezheted, hogy szégyen helyett büszkeséget érzel, ahogy felmutatod, hogy mi mindent próbáltál meg eddig.


Nézz szembe a félelmeiddel! Sok vállalkozó fél a nyilvános beszédtől, a vereségtől és a kínos helyzetektől. Az egyetlen módja, hogy megszabadulj ettől a félelemtől, ha kiteszed magad ezeknek a szituációknak. Ha újra és újra visszautasítanak, az érzésteleníti a csalódottságot. Vegyél órákat nyilvános beszédből – bármit, amitől kényelmesebben érzed magad nagy tömeg előtt. Ha a kommunikációs eszközeiden csiszolnál, menj színész- vagy stand-up tanfolyamra. Mindkettő kényszerít majd, hogy szembenézz a sebezhetőségeddel és hozzászokj, hogy idegenek előtt beszélsz. Ráadásul megtanulod, mennyire fontos a jó időzítés és előadás – ez pedig ugyanúgy kamatoztatható az értékesítésben és a hétköznapi életben is. Ha a kritikus gondolkodó vagy problémamegoldó képességeidet szeretnéd növelni, csatlakozz egy vitacsoporthoz. Ez rákényszerít majd, hogy minden problémára minimum két szemszögből nézz!


Maradj kíváncsi! A kíváncsiság a vállalkozók egyik legfontosabb jellemzője. Hogy folyamatosan tanulni tudj és megőrizd a versenyszellemedet, mindig keresned kell az új tapasztalatokat és új embereket.


Toperczer Anita /HR KOPÓ


Forrás: masterclass.com

A kép forrása: freepik.com

10 views0 comments
bottom of page