top of page

Karrierépítés egyetem alatt

A sikeres emberek törekszenek idejük teljét kimaxolni és produktívan zárni a napot, egyetemi évek alatt az ambícióknak és céloknak nem csupán a kreditteljesítés köré kell koncentrálódnia, hisz amit elkezdhetsz ma, ne halaszd holnapra! – s mi másra lehetne szűkíteni a kört, mint a tudatos karrierépítésre akár még aktív egyetemi hallgatóként?

A hozzáállás mérvadó

Számtalan példa igazolja, hogyha valamit igazán akar az ember, akkor eléri azt. A biztos recept mindenkinek nyilvánvaló, mégsem mondható el akárkiről, hogy sikeres abban, amit csinál és mellette boldog is. Látásmód és nézőpont kérdése, mire képes az ember, önmaga mércéje és egyben legnagyobb motiválója is, vitathatatlanul.


A megváltoztatott szemlélet táptalajt ad új gondolatoknak és céloknak, mindez pedig katalizátora az életstílus és prioritási paletta újra tervezésének. A változás egy mindennapi jelenség, mégis gyakran az ember nehezére esik befogadni azt. Fél az ismeretlentől, a bizonytalan alapoktól. A kockázati tényező minden esetben adott, a mérlegelés pedig elengedhetetlen a döntés meghozatalának pillanatában.


Egyetem mellett, bár más tevékenységi körökről tehet említést az ember, kihagyhatatlan észrevétel, hogy a követelményi rendszer teljesítése szoros határidők betartásával kivitelezhető és a plusz teendők beiktatása pedig új energiaforrásokat igényel, azonban a megfelelő rendszer mellett egy jó időbeosztással a jól időzített célokkal sikeres szakaszokat tudhat maga mögött a delikvens.


Egy irányú út, vagy mégsem?

A karrierépítés soktényezős életprojekt, mely során jobb esetben az ember kiteljesedik, megtalálja önmagát minden klisét felülmúlva és boldog, a mondvacsinált problémák pedig eltörpülnek. Számos pozitívuma akad annak, ha idő előtt, még aktív hallgatóként teszi próbára magát az ember, akár a szakmáján belüli kompetenciában, akár egyéni vállalkozóként egy egészen új területen. A cél ugyanaz, csupán az eszköz más – empirikus úton szerzett ismeretek valós terepen.


A ma már számos elérhető lehetőségeknek köszönhetően a döntés és választás joga jelent is valamit és nem feltétlen azt, hogy két rossz közül a kevésbé rosszat választja. A karrierépítés megkezdése tanulmányi idő alatt olyan előnyökhöz juttatja a hallgatót, ami a későbbiekben csak a javára válnak. Realizálhatja magában, hogy az adott munkaterület tevékenységi köre valóban kézenfekvő-e számára, emellett valós tapasztalatra tesz szert, amit potenciális munkaerőként később meg tud említeni az önéletrajzában. Akár fény derülhet arra is, hogy az adott szakma nem adja meg azokat mindennapi kihívásokat, melyek által fejlődni, építkezni tudna, így kevesebb befektetett energia után tud új fordulatot venni.


Attól, hogy nehezebb, még nem lehetetlen

Más teljesítési rendszerről beszélünk egy a már dolgozó szakember és egy egyetemi hallgató esetében. Előbbi már egy bevett munkahely foglalkoztatott, míg utóbbi potenciális alkalmazott jelöltként van jelen a munkaerő piacon.


Mindkét esetben más-más környezetet befolyásoló tényezőkről beszélhetünk. Azonban tanulóként teljesíteni az egyetemi követelményt, s mellette a tanult szakmára épülő munkaterületen másodállást vállalni, komoly kihívás. Teljesíteni kell azokat a kiírásokat, amelyek minden más, vele egyenlő hallgatótársára vonatkozik és ezek mellett versenyben kell maradni az élvonalban, mint munkaerő. Legyen szó alkalmazott dolgozóról vagy egyéni vállalkozás futtatásáról.


Utóbbi esetében termékszolgáltatóként egy személyben kell lennie a tartalomgyártónak, a marketingfelelősnek, az IT szakembernek, valamint a kreatív menedzsernek, de még mindig felüdítőbb olyan ügyért dolgozni, melynek saját célja van és téged szolgál, mintsem olyasvalamiért dolgozni, ami számodra nem hoz többlethasznot.


Jelen vagyok, de mégsem?

A modernitás utat tör magának és hódító jelleggel formálja a világ működését, mind a magánéletben, mind a közéletben egyaránt. Olyan lehetőségeket kínál, melyek lehetővé teszik a mobilitás kimaxolását és a komfortos munkakörnyezet megteremtését. Míg akár tíz vagy húsz évvel ezelőtt az online térben zajló munka gyakorlatilag elképzelhetetlen volt – mivel igény sem volt rá -, addig a mai világban általános közjelenlétnek örvend.

Nem véletlen generált ez a korszak olyan tartalomkészítőket, akik főként online térben produktívak, az influenszerek ma már olyan népszerűségre és befolyási körre tettek szert, amivel lépést tartani egyre fokozottabb figyelmet igényel.


A virtuális tartalomkészítés akár alkalmazó, akár alkalmazott munkakörben elengedhetetlen eszköz a siker érdekében. Ha mindezt önerőből, egyes szám első személyben kell kivitelezni, egy bevett rutin elhagyhatatlan a mindennapokból.


Egyszerre oldoz fel és béklyóz meg, hisz míg home office-ban manapság már bármi orvosolható és leprodukálható, mindaddig a különböző Social Media felületeinek algoritmusai lesz az emberiség új bioritmusa.


Domokos Dominika /HR KOPÓ


A nyitókép forrása: People photo created by Racool_studio - www.freepik.com


7 views0 comments
bottom of page