Legyél profi a bértárgyaláson!

A legtöbbünk számára egy állásinterjú felér a szóbeli érettségivel. Van, aki lazán, felkészülés nélkül is könnyedén megugorja az akadályt, más pedig folyamatos készüléssel, gyakorlással is nehezen teljesíti. Ezt a stresszes helyzetet tovább fokozza a következő kérdés: Mennyi a bérigényed?

A pénz egy olyan dolog, amiről nem szívesen beszélünk, de az állásinterjún rákényszerülünk, hiszen a folyamat szerves része a bértárgyalás. A munkavállaló és a munkáltató részéről is egy fontos szempont, ami alapján, akár el is dőlhet az interjú kimenetele.


Mikor kerül sor a bértárgyalásra?


Általában a munkahelyek az álláshirdetésben megemlítik, hogy az adott pozícióban mekkora jövedelemre számíthatsz. Vannak esetek azonban, amikor nem tudnak pontos összeget írni a munkáltatók, például, ha teljesítményalapú rendszerben működnek, vagy nem szeretnék, hogy befolyásolja a jelentkezőket a felkínált összeg.


Emiatt sajnos a cégek a kiválasztási folyamatban egyre előrébb helyezik a fizetési igényed megkérdezését. Találkoztam olyan esettel, amikor már a munkára való jelentkezésnél meg kellett határozni írásban a bérigényt. Az esetek döntő többségében viszont az első vagy második körös interjún kerül sor a bértárgyalásra, személyes keretek között.


A munkahelyeken előre meghatározzák azt a költségkeretet, amit a munkabérek kifizetésére fordítanak, ezért nagyon fontos, hogy bérigényünk meghatározásánál ne lőjünk a keretük fölé, mert akkor nagy valószínűséggel az interjúnk hamar véget ér.


Hogyan lesz sikeres a bértárgyalás?


Készüljünk fel kellőképpen az interjút megelőzően, tájékozódjunk arról, hogy körülbelül mekkora jövedelmet kínálnak általánosságban az adott munkakörben. Az állásportálokon nézzünk olyan munkakörre meghirdetett állásokat, amire mi magunk is jelentkeztünk, és vizsgáljuk meg, ők mennyit kínálnak az adott pozíció betöltéséért.


Másik opcióként keressünk rá a böngészőben az adott pozícióra, több olyan weboldal található, ami egy intervallumot ad a bérre vonatkozóan. Vizsgáld meg a skálát, így elkerülheted, hogy a munkakörért járó maximum fizetés fölé célozz.


Ezután kialakul egy reális kép a fejünkben, ami alapján már kicsit magabiztosabban állhatunk neki az interjúnak. Amikor a bérigény meghatározására kerül a sor, érdemes lehet visszakérdezni (ha még nem esett róla szó az interjú során), hogy mi tartozik pontosan a betölteni kívánt munkakörbe, milyen feladatokat kell majd ellátnod.


Érdeklődj arról is, hogy a dolgozóik részesülnek-e cafeteriában, vagy teljesítmény alapján bármilyen plusz juttatásban. Vedd hozzá, hogy te milyen tapasztalattal rendelkezel, mivel tudnál hozzátenni a cég sikerességéhez. Ezek alapján le tudod szűkíteni a korábban megállapított bérigényedet, és el tudod dönteni, hogy a skála melyik feléhez közelíts.


A munkáltató részére ne egy fix összeget mondj, hanem egy kisebb intervallumot próbálj megadni! Az intervallum alján pont akkora, vagy egy picit alacsonyabb összeg szerepeljen, mint amennyit minimum szeretnél kapni a munkádért. Az interjúztatónak vezesd fel, hogy szerinted az elhangzottak, és saját képességeid, végzettséged, korábbi tapasztalataid alapján milyen intervallumban képzeled el a fizetésedet.


Ha megfelelő számukra az általad említett bérigény, és szeretnék, hogy velük dolgozz, akkor kezdődhet el az intervallumodon belüli tárgyalás. Ekkor lehetőséged van arra, hogy akár a bérigényedhez megadott kereted középső, vagy felső részéhez igazítsátok a fizetésed.


Arra figyelj, hogy mindig tedd hozzá, hogy nettóban vagy bruttóban érted-e a megadott összeget. Ha tudod, hogy nettóban x összeget szeretnél majd keresni, akkor az interjú előtt számold ki, hogy az bruttóban mennyi. Tudd kifejezni mindkét módon!


Készülj fel, légy magabiztos, tudd, hogy mit akarsz! Ha ezeket megfogadod, akkor már sokkal egyszerűbb lesz a bértárgyalás számodra.


Hajdu Vivien /ValVi.hu


A kép forrása: freepik.com4 views0 comments

Related Posts

See All