top of page

Lelkiismeretesség, lojalitás, precizitás, kitartás - ez az út.

Updated: Apr 10, 2022

Interjú Szegedi Judittal (DM-KER Nyrt., Gazdasági igazgató)

A világ rájött, hogy sokszor nők teljesítenek jobban a multifunkcionalitás, a komplex projektek vagy a nemzeteken átívelő együttműködés területén. A női vezetők egyre nagyobb területet hódítanak meg az üzleti világban. Már nem csak olyan ágazatokban ismerik el őket, amelyek a sztereotípiák szerint jobban illenek a nőiességhez.Interjúsorozatunk megszólítottja a közgazdász végzettségű Szegedi Judit, aki már felnevelt két derék fiúgyermeket, és most azon munkálkodik, hogy több mint 70 embernek legyen stabil munkahelye a DM-KER Nyílt végű Részvénytársaságnál.


Mi a jelenlegi pozíciód, munkád, mióta dolgozol itt? Mondj, kérlek pár szót a cég tevékenységéről, mit tudhatunk róla.

Gazdasági Igazgatóként dolgozom a DM-KER Nyrt.-nél. Építőipari és mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozunk a Bobcat és a Doosan márkák hivatalos márkakereskedőjeként Magyarországon. Tevékenységünket kiegészíti az országos szerviz szolgáltatásunk és alkatrésszel is ellátjuk ügyfeleinket. Aki pedig nem kíván új gépet vásárolni, úgy a bérgép üzletág gépparkjával is rendelkezésre állunk.


Ez nem kifejezetten olyan környezet, amelyben sok nő dolgozna. Te hogyan érzed magad ebben a közegben? Nehéz volt beilleszkedni (akár a munkatársakat, akár a partnereket tekintve)?

Meglátásom szerint a világban egyre több nő dolgozik vezető állásban. Számomra kezdettől fogva elképzelhetetlen volt, hogy ne a lehető legprecízebben végezzem el a munkámat. A lelkiismeretesség, lojalitás, precizitás, kitartás hosszú távon mindig meghozza a sikerélményt. Azt mondják csináld azt, amit szeretsz és soha nem fogsz többet dolgozni. Nagyon szeretem a jelenlegi munkámat és ugyanezt el tudom mondani a régi munkahelyeimről is. Mindegyikből tanultam valamit, amivel több lettem és akár kamatoztatni tudtam a következő munkahelyemen.

A beilleszkedés számomra soha nem okozott gondot. Szenzitív emberként és a korábbi tapasztalataim kapcsán hamar sikerül felismernem a különböző embertípusokat. így az együttműködést, előbb vagy utóbb legtöbbször sikerült harmonikusan kialakítanom.


Ért vagy ér Téged a mindennapokban bármilyen diszkrimináció azért, mert nő vagy? A piaci partnerek hogyan fogadják?

Soha nem ért diszkrimináció azért, mert nő vagyok. Elég határozott és erős személyiségnek ismernek a kollégáim és a barátaim is. A piaci partnerek körében sem volt soha problémám. Annak idején amikor még az értékesítésben dolgoztam, megtanultam a piaci ügyfeleket kezelni. Gazdasági Igazgatóként legtöbbször már nem ügyfeleket kezelek, mivel egy kiváló szakmai csoport dolgozik az irányításom alatt.


Hány fő és ebből hány nő dolgozik jelenleg a cégnél?

Körülbelül 70 fő dolgozik a cégnél, amiből 20 fő a női alkalmazott.


Mi volt az első munkád, amiből pénzkereseted lett? Hány évesen kezdtél dolgozni? Mióta tartod el magadat önállóan?

Első munkahelyem az Országos Rendőr-főkapitányság volt 18 éves koromban kezdtem el dolgozni. 2 évvel később férjhez mentem és akkor költöztem el a szüleimtől. Az első keresetem óta eltartom magam és a szüleimnek is attól a pillanattól kezdve odaadtam egy megbeszélt összeget a rezsi és egyéb költségekre. Természetesen a szüleim ezt a pénzt félretették és mindet egy összegben visszaadták az esküvőm költségeire.


Tudtad-e már fiatal korodban is, hogy ilyen jellegű munkát szeretnél végezni, illetve, hogy ilyen sokra viszed majd?

Nem tudtam. Hiszem azt, hogy minden embernek folyamatosan alakul ki a személyisége. Van, akinek lassabban, van, akinek gyorsabban. Ez által megismerjük saját magunkat és egyre tisztábban látjuk, hogy milyen irányba szeretnénk fejlődni. Több területen dolgoztam és mindenhol megpróbáltam kihozni a lehető legtöbbet és legjobban abból, amit csináltam. Nem gondolom azt, hogy sokra vittem. Számomra létezik ettől még sokkal-sokkal feljebb is.


Mit tudhatunk a családi életedről, életutadról? A család, a gyerekek, a barátok, szülők támogattak Téged a karrierutadon?

Nagyon szerencsés embernek tartom magam, a családom maximálisan támogat. Ha nem lenne stabil biztos családi hátterem, a munkámra is kevésbé tudnék koncentrálni. A gyermekeim már nagyok 24 és 19 évesek. Azt látom rajtuk, hogy példával járok előttük és mindketten, önmagukhoz képest magas célt tűztek ki az életükben. Ez a tanulásra is vonatkozik, illetve arra is, amit szeretnének elérni az életben. Nagyon büszke vagyok a gyermekeimre, mindkettő példásan éli az életét.

A szüleimnek is köszönhetem, hogy ilyen ember vált belőlem, azt, hogy idáig eljutottam. Apukám szigorú nevelése és Édesanyám példamutatása ösztönzött arra, hogy egyre többet tanuljak akár felnőttfejjel és gyerekek mellett is.


Bizonyára szükséges „kemény nőnek” lenni egy ilyen pozícióban a hétköznapok nagy részében. Otthon követel-e extra megértést a férjed részéről, hogy ezt elfogadja?

Valóban szükséges időnként kemény nőnek lenni egy ilyen pozícióban. Viszont, ha ezt mindig őszintén, tisztelettel és megfelelő alázattal tesszük, ez soha nem jut vissza negatívan. Általában tiszteletet vívok ki ez által a munkahelyemen.

Ahogy említettem feljebb szerencsés embernek tartom magam. Az első 17 évig tartó, de sikertelen házasság után azt mondtam, hogy soha többet nem megyek férjhez. Ez a mondás elég hamar megváltozott, amikor megismertem a jelenlegi férjemet. Szinte lehetetlennek tűnik a mai világban, hogy egy társkeresőn keresztül ismerje meg az ember a másik felét. Mintha egy tűt keresnénk a szénakazalban.

Megismerkedésünk után 2 évvel, ugyanazon a helyszínen, ugyanazon a napon és ugyanabban az órában házasodtuk össze, ahol legelőször találkoztunk. A férjem az eső pillanat óta maximálisan támogat annak ellenére, hogy a sok munka, tanulás, mindig a kapcsolatunktól vett el időt. Meg tudtuk találni a harmonikus időbeosztást ebben is.


Mi volt számodra a legnehezebb eddig az életedben, illetve mire vagy a legbüszkébb, amit elértél?

Annak idején amikor el kellett jönnöm a bank szektorból, egy IT cégnél helyezkedtem el az értékesítés területén. Teljesen kétségbe voltam esve, hogyan fogom megállni a helyem egy teljesen más területen, ahol korábban 10 évet dolgoztam. Végül is egy év kemény tanulással, sok eltöltött munkaórával sikerült felépítenem Önmagamat, a hitemet, hogy képes vagyok ezen a területen is maximálisan és jól dolgozni, ami által elismernek.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy sikerült megteremtenem az életemben a harmóniát a családom, a barátaim és a munkám között. Olyan mintha egy kötélen táncolnál, ahonnan bármikor leeshetsz és ez által megsérülsz és megsérthetsz embereket. A családom nélkül nem tudnék a munkámban maximálisan teljesíteni. A kollégáim/csapatom nélkül, pedig nem lehetnék jó vezető.


Jelenleg is tovább képzed magad. Milyen szakon és milyen céllal?

Mindig tanultam a munkám és a családom mellett. Az első diplomám kézben tartása után már tudtam, hogy megyek tovább és a lehető legmagasabb végzettséget szeretném megszerezni a szakterületemen. Jelen pillanatban a második diplomám második félévében járok, még kettő hátravan. Kontrolling és teljesítménymenedzsment specializációt választottam.


Milyen célokat szeretnél még megvalósítani az életedben?

Szeretném körbe utazni a földet. Lehet, hogy csak nyugdíjas koromban lesz erre elég időm. Nagy vágyam, hogy mire elérem a nyugdíjas kort, megengedhessem magamnak, hogy a telet egy melegebb éghajlatú világrészen töltsem. A tavasztól őszig tartó időszakot pedig itthon. A szüleim és gyermekeim kapcsán nem tudom elképzelni, hogy csak és kizárólag külföldön éljek.

Egy kisebb házat szeretnénk építeni magunknak a férjemmel, amint a 4 gyermek már kirepült. Titkos vágyam, hogy ezt kint egy tengerpart mellett is meg tudjuk valósítani.


Mit üzensz a többi nőnek?

Azt üzenem, hogy higgyenek magukban a Nők, erősítsék az önbizalmukat, ne engedjék, hogy bárki lerombolja Őket. Semmi sem lehetetlen, bármit el lehet érni az életben tanulással, kitartással, hittel és megfelelő alázattal.


Purkald Krisztina /HR KOPÓ Interjú

18 views0 comments
bottom of page