Méretre szabott élmény, ahogy egy divattervező álmai megvalósulnak!

Szabó Kitti fiatal kora ellenére már most stabil vendégkörrel rendelkezik, folyamatosan megújuló szezonális kollekcióval elhalássza a kiöltözni vágyó hölgyek figyelmét. Kortárs ruhatervezőként friss és megújító gondolkodásával piedesztált érdemel az alkalmi ruhák és esküvői ruhák piacán.

Míg más lányok az ő korában hercegnő vagy kis hableány akartak lenni, ő divattervező. Egészen kicsi kora óta a divattervezés felé húzta a szíve, és ezek az érzések az évek előrehaladtával sem csillapodtak. Mindennapjai csordultig át vannak itatva a divattervezői álmok megvalósításával, s célirányosan azért dolgozik, hogy meg is valósítsa őket.


Talán sok mai hölgyben felébred a nosztalgia, ha a gyermekkori ruhapróbákat elevenítjük fel az anyuka gardróbjából. Kitti is végigvonult az otthoni vörös szőnyegen és végleg a divat szerelmese lett. Onnantól kezdve nem volt megállás, a ceruza futott a tervezőpapíron, gondolata volt a paripa, kreativitása pedig a szélerő. Miután befejezte tanulmányait, a divattervezésre, a szalon kialakítására a saját márka építésére adta a fejét, amiben családja a mai napig támogatja.


Egy kép, egy élmény, de mindenképpen egy érzelmi skála az, ami tervezőként inspirálja. Kollekciói során művészi ambícióinak eleget téve egy-egy számára mondanivalóval bíró témát dolgoz fel, és üzenetét tüllből, szaténból a világ méretére szabja. Kitti márkájáról közel sem a „tömegruha” kifejezés jut először az ember eszébe. Egyedi tervezésű menyasszonyi ruhái a hölgyek szívébe eszik magukat, s ahogy szerelembe esni is egy hosszú úton lehet, úgy az egyedi ruhatervezés sem egy pillanatok kreálmánya. „A kitti sabo-s ruhák mindig kilógnak egy picit az aktuális trendből, picit szexi, picit különc, azzal együtt, hogy egy-egy trendi stíluselem mégis megtalálható benne." - meséli Szabó Kitti, kortárs tervező.


Nem csak az első randevúnál, álmaink állásinterjújánál érvényesül a kifejezés, miszerint „az első benyomás aranyat ér”. Kitti fontos hangsúlyt fektet, és különös figyelmet szentel az első találkozásra a megrendelőjével, mindemellett a papír alapú tervezésben hisz, ami olyan érzelmi töltetet ad egy eleve anyagszerű világban, hogy az érezhető a végeredményen is. „A részletek teszik különlegessé a ruhát (…)” – mondja a kortárs divat úttörő, aki az első konzultáció alkalmával stílusokkal, különböző fazonokkal barátkoztatja össze a menyasszonyt hogy majd a megfelelő szín, forma és anyag valóban érte szólaljon meg. „A kulisszatitok: az maga az alázat, a türelem és a segítőkészség és természetesen egy kis tehetség sem árt.” - fűzte tovább a gondolatot.


Kétség sem fér ahhoz, hogy a tervező munkája aranyat ér, és hiánypótló élményt nyújt, amikor megemlíti, hogy már volt alkalma együtt dolgozni az Esküvő Classic Divatbemutatón Békefi Vikivel és Szarvas Andival.


Fő irányvonal az alkalmi és menyasszonyi ruhák, de nyitott minden lehetőségre. Habár munkásságában az esküvői és alkalmi ruhák olyanok, mint kéznél a jobb és a bal, nem mehetünk el szó nélkül tervezői performanszaitól sem, ahol megújuló gondolataival komoly üzenetet képvisel. A projektekről hallva biztos kijelentés azt mondani, hogy önmagunk felvállalása, és a pozitív testkép aktualitása - vagy inkább az arra való igény-, prioritást élvez az alkotónál. Utóbbinál társtervezőként jelen van az Instagramon Megszólalásigként jelen lévő kortárs alkotó, aki illusztrátorként és grafikusként tevékenykedik. „Itt nagy hangsúlyt fog kapni a ruhát viselő személy. Mindegyik ruha más és más lesz, bár fazonban egyezni fognak mégis megjelenik benne/rajta a viselőjük története és ez teszi egésszé a megjelenést.” - enged némi betekintést a munkafolyamatba.


Önfejlesztés, gyakorlatias gondolkodás és a módja annak, hogyan tanuljunk meg vállalkozó fejjel dolgozni, nálunk a HRK-nál prioritást élvez, és nap, mint nap azért dolgozunk, hogy a kisvállalkozóknak elérhetővé tegyünk minden ehhez szükséges kurzust. Pontosan ezért nem mehettünk el szó nélkül egy már sikeres vállalkozó esetében amellett, hogy mi működik a háttérben, hogyan dolgozik ő, milyen rálátásai vannak a munkafolyamatokra és valóban mitől multifunkcionális individuum? Szabó Kitti kortárs tervezőként elengedhetetlennek tartja, hogy a vállalkozó mind a saját szakmájában, mind a vállalkozását megtámogató ágazatokban (logisztika, marketing) képezze magát. A versenyképesség kulcsfontosságú, beszéljünk bármilyen területről.


Szerinte egy tervező naprakészsége abban merül ki, ha képes a megrendelőjével gondolkodni, az ő érzéseivel létezni arra a pillanatra, míg megálmodja számára a tökéletes ruhát.


Nekünk, mint a kisvállalkozók oszlopos támogatójának, igazán érdekes megismernünk azokat a perspektíváit a jövőt illetően, amelyek KITTI SABO ruhamárkát illetően kecsegtetően hangoznak. Saját showroom, külföldi piacon elsöprő siker, elismertség a menyasszonyi és alkalmi ruhák piacán?

Ezt és a jövőt pusztán egy kérdőjel választja el a valóságtól, és biztosak lehetünk benne, hogy Szabó Kitti mindent meg fog majd tenni azért, hogy az a kérdőjel egy pontra redukálódjon.


Domokos Dominika /HR KOPÓ

20 views0 comments