top of page

Mi is az a HR?

Mindenki sokszor hallja azt a bűvös két betűt, hogy HR. De mit is jelent ez pontosan? A HR a human resources angol kifejezés rövidítése, amelynek magyar jelentése emberi erőforrások. Manapság viszont ez a 2 betű egyre több tevékenység együttes gyűjtőfogalmaként van a fejünkben, lássuk mit is jelent ez a gyakorlatban.

Mit jelent az, hogy erőforrás?

Az erőforrás egy gazdasági kifejezés, amely leegyszerűsítve mindazt magába foglalja, ami szükséges "valaminek" a megvalósításához.


Talán bele sem gondolunk, de ez a mindennapjainkban sincs másként, csupán igen furcsa lenne, ha otthon úgy beszélgetnénk a vacsoránál, hogy "Drágám, kérlek szabadíts fel némi erőforrást holnap, hogy rendbe tegyük a kertet!" Jobban hangzik, ha azt mondjuk: “Drágám, segítenél holnap nekem a kertet rendbe tenni?"


Ha szeretnél elérni egy célt, legyen az bármi, akkor tudnod kell, hogy mi által tudod azt elérni. Ha csak egy pohár vizet szeretnél a konyhából magadnak, akkor is igénybe kell venned a rendelkezésedre álló erőforrásokat, azaz a lábaidat, kezeidet, az agyadat, hogy mindezt koordinálja, és a központi vízhálózatot, hogy ivóvizet szerezz a csapból, vagy a hűtőt, amelyből a palackos vizet kiemeled. Ebben az egyszerű folyamatban is több tucat erőforrást lehetne még megjelölni, amely korábban vagy épp a cselekvésünk közben felhasználásra kerül ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Naponta több száz hasonló aprócska célt valósítunk meg ösztönösen vagy tanult szokások alapján, mindig tudjuk, milyen erőforrásokra van szükségünk. Nincs ez másként akkor sem, ha munkád közben embereket irányítasz.


Az ember ösztönösen képes felmérni a szükségleteit, és az elérésükhöz szükséges eszközöket. A szándék már elég motiváció arra, hogy felismerd, megtaláld az utat a cél eléréséhez, ezért az életed nagy részében nem is gondolkodsz ezen. Ennél sokkal gyorsabban élünk, és ez így van jól. De attól még, hogy nem veszed nagyító alá minden egyes döntésedet, cselekedetedet, hidd el, képes vagy rá, hogy megértsd, milyen folyamat zajlik le. Amikor valamit megértünk, eredményesebben tudjuk azt végezni. Hasznunkra válhat, ha az erőforrások feltérképezését gondosan látjuk el a minden napjainkban is.


Mit jelent az, hogy emberi erőforrás?

Ugorjunk tehát vissza oda, hogy embereket irányítasz. Mindegy, hogy kettőt, tízet vagy több

százat, és valójában az is mindegy, hogy vannak-e feletted magasabb beosztású vezetők. Ha időt szánsz arra, hogy végig gondold, milyen és mennyi emberi munkát kell felhasználni a célod eléréséhez, könnyebben, gyorsabban, és nem utolsó sorban boldogabban fogod elérni a kitűzött célt.

Az emberi erőforrás vajon azon embereket jelenti, akiket "alkalmazunk valamihez"?

A humán erőforrás nem csupán emberekből áll. Valójában a rendelkezésre álló emberek munkájából nyerhető energiát jelenti, amelyet felhasználunk a célok elérésére. És amennyiben például rossz hangulat uralja a közeget, tudáshiány vagy nem megfelelő eszközök, biztos lehetsz benne, hogy céljaidat sokkal nehezebben éred el.

A jó munkaerő állomány kialakítása és fenntartása a a HR részleg feladata, amely sokszor - főként a KKV szektorban - csupán egy személyt jelent. Egy olyan személyt, aki akkor tud igazán segíteni, ha érti a célokat és látja a célok megvalósításához szükséges gazdasági, pszichológiai, és technikai eszközöket. Minden olyan tevékenység, amivel a szervezetben dolgozók munkavégzése összefügg (adminisztráció, bérszámfejtés, munkaeszközök, munkaképes kollégák, optimális munkafolyamatok, megfelelő munkamorál és hangulat) a HR munkakör felelőssége, mindegy, hogy van-e egyáltalán a szervezetnél “HR-es”.


A HR legfontosabb jellemzője az eredmény.

Ha azt szeretnéd, hogy a céljaidhoz megfelelő erőforrásaid legyenek - bármit is csinálsz most az életedben-, ne felejtsd ki soha a tervezésből az embert, mint eszköz! Még a vacsorád is attól függ, hogy a boltban a pénztáros hajlandó-e kiszolgálni. Ha éppen nincs is kedve hozzá, a főnöke bizonyára tesz arról, hogy te végül fizetés után hazavihesd a megvásárolt termékeket. Az emberek a legellenállóbb és a legkezesebb eszközök lehetnek, hogy céljainkat elérjük.


A HR szerintünk az a tevékenység, amely a Föld nevű bolygó egyik legösszetettebb lényéből, az emberből, a célok eléréséhez potenciális, munkaeszközt varázsol.


Fotó forrása: freepik.com

6 views0 comments
bottom of page