top of page

Miért fontos a szervezeti kultúra?

Szeretnél céget alapítani, vagy egy cégnél hosszú távon maradni? Mindkét esetben nagyon fontos szerepet játszik a szervezeti kultúra. Olyan értékeket kell keresned, létrehoznod, amelyek a személyiségedhez igazodnak. Az alábbiakban a szervezeti kultúra előnyeit szeretnénk bemutatni.

Növeli a munkavállalói elkötelezettséget

A szervezeti kultúra nemcsak téged vagy a céget befolyásolja, kihatással van a környezetre is, mint a versenytársak, a fogyasztók vagy a média. Inspirálja és motiválja a cég dolgozóit, elősegíti az elköteleződést és a másokkal való kapcsolatépítést. Továbbá növeli a termelékenységet, megteremti a kollégák közötti pozitív légkört, és erősíti az emberek közötti kapcsolatot.


A cégek szervezeti kultúrája nemcsak a szervezetre, de a környezetre is kihat. Beleértve ebbe a fogyasztókat, a versenytársakat, a médiát, de még az alkalmazottakat is. Ez tükrözi, hogyan működik a cég. Meghatározza a vállalat megjelenését az üzleti életben, imázsként, identitásként is lehet kezelni.


Csökkenti a fluktuációt

A folyamatos fluktuáció a vezetőség számára időt és pénzt emészt fel. Azonban azok a munkavállalók, akiket megbecsülnek egy vállalatnál, kisebb eséllyel hagyják el azt. Emiatt olyan szervezeti kultúrát kell kialakítani, amely támogatja a munkavállalók érdekeit, és része a céljuknak. A megbecsült alkalmazott, boldog alkalmazott. A boldog alkalmazott pedig kisebb munkaerő-cserélődést jelent.


Ha a munkavállalók rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyek szükségesek a munka elvégzéséhez, az a termelékenység növekedéséhez vezet. A szervezeti kultúra összehozhatja azokat az embereket, akik hasonló készségekkel, értékekkel rendelkeznek. A hasonló háttérrel és értékekkel rendelkező egyének jobban kijönnek egymással, így lehetővé válik a gyorsabb munkavégzés.


Egészséges munkakörnyezet

A szervezeti kultúra segít a munkafolyamatok javításában, a döntések meghozatalában és a céltudatos együttműködésben. Azok a munkatársak, akik tájékozottak és ismerik a munkafolyamatokat, gyakran motiváltabbak.


Az erős szervezeti kultúrával rendelkező munkahelyek nagy része támaszkodik hatékony gyakorlatokra az új kollégák betanítása során. A különböző képzési programok segítik az új alkalmazottakat a beilleszkedésben. Ezek a programok megerősítik a kötődést és a lojalitást a cég iránt. A programok céljai közé tartozik a céges értékek és célok ismertetése is.


Erős márkaidentitás

Mint már említettük, a vállalati kultúra befolyásolja a külső környezetet is. A fogyasztók a külső és belső interakciók alapján döntenek, alkotnak véleményt a cégről. A gyenge vagy hiányzó szervezeti kultúrával rendelkező vállalatok felé nem szívesen, míg az erős márkaidentitású vállalatok felé nagyobb bizalommal fordulnak a fogyasztók.


Azoknál a cégeknél, ahol kialakult egy munkahelyi közösség, egy erős vállalati kultúra, nagyobb eséllyel maradnak a legjobban teljesítő alkalmazottak is. Az erős szervezeti kultúra erősíti a vállalaton belüli emberek munkáját is, ami pozitív munkavállalói élményt eredményez.


Cao Shang Ren /ValVi.hu


Forrás:

blog.frissdiplomas.hu

builtin.com

blog.jostle.me

indeed.com


A kép forrása: freepik.com

30 views0 comments
bottom of page