top of page

Minden, amit az új katatörvényről érdemes tudni

A katás adózás átalakítását 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett megszavazta a Parlament. A törvénymódosítás miatt sokaknak csupán pár hetük maradt arra, hogy átgondolják és átszervezzék a vállalkozói létüket. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

A változtatás közel félmillió magyar vállalkozót érint

A 2012-ben bevezetett kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója egy kedvezményes adózási forma, amellyel egy havi fix adóösszeg befizetésével leróhatóak a legfontosabb közterhek, továbbá minimális adminisztrációval jár. Az egyszerű és kedvező adózást nyújtó kata egyéni vállalkozók, egyéni cégek, ügyvédi irodák és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok és közkereseti társaságok számára nyújt kiváló lehetőséget. Ezt az adózási módot a 2012. évi CXLVII. törvény szabályozza, amelynek szeptembertől a helyébe lép a parlamenti képviselők által 2022. július 12-én elfogadott új törvény.


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2022. július 11-én nyújtotta be a Kormány nevében a kisadózók tételes adóját módosító törvénytervezetet. Annak ellenére, hogy nemcsak Budapesten, hanem több vidéki nagyvárosban is tüntetések zajlottak a módosítások ellen, a parlamenti képviselők másnap sürgősségi eljárás keretében megszavazták az új katatörvényt. A változtatás közel félmillió magyar vállalkozót érint.


A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a kedvezményes adózás átalakítására azért volt szükség, mert egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítik a munkavállalóikat, mellyel megkárosítják a tisztességesen adózókat, a munkavállalókat és az államkasszát. A törvény módosításának eredményeként nagymértékben csökken a körülbelül 450 ezres katás adózói kör. Továbbá az év közben bevezetett új kataszabályok extra munkát jelentenek majd a vállalkozók és a könyvelők számára egyaránt.


Jelentősen csökken a kedvezményes adónemre jogosult vállalkozók száma

Ezentúl azok a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják ezt a kedvezményes adózási formát, akik csak magánszemélyeknek értékesítenek vagy szolgáltatnak. Kizárólag a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt ez alól. Továbbá eddig betéti társaságok és egyéni cégek is választhatták a katát, azonban ezentúl csak egyéni vállalkozók. Ha a kisadózó vállalkozó mégis számlát állít ki nem magánszemély számára, automatikusan elveszti a kata jogosultságát a bevétel megszerzését megelőző nappal.


Jó hír azok számára, akik maradhatnak katás vállalkozók, hogy a havonta befizetendő 50 ezer forintos adó nem változik. Azonban ezentúl nem lehet a magasabb járulékalapot biztosító 75 ezer forintos havi összeget választani. További változás, hogy 18 millió forint bevételig lehet katásként adózni, de az áfamentes összeghatár nem változik, továbbra is 12 millió forint marad. A vállalkozóknak, akik nem felelnek meg az új szabályoknak, át kell gondolniuk a működési kereteiket, és számolniuk kell a megnövekedett adminisztrációval.


Mit tehetnek a katás körből kikerülők?

Ha úgy döntenek, hogy folytatják a vállalkozói tevékenységüket, új adónemet kell választaniuk. Egyéni vállalkozóként a kata helyett járható út lehet például az átalányadózás, a vállalkozói jövedelemadó vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho). A betéti társaságoknak és egyéni cégeknek is új lehetőséget kell keresniük. Esetükben jó alternatíva lehet a társasági adó (tao) vagy a kisvállalati adó (kiva).


Azonban egyelőre nehéz pontosan meghatározni, hogy mekkora adóterheléssel kell majd számolni, hiszen számos tényezőtől függ, hogy kinek, melyik változat bizonyul jó választásnak. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes könyvelő vagy adószakértő segítségét igénybe venni.


A költségek növekedéséhez nem csak a magasabb adó járul hozzá. A kata esetében nem kellett céges bankszámlát nyitni, azonban a többi adózási formánál ez többnyire kötelező. Továbbá a kata esetében könyvelő segítsége nélkül is elvégezhetőek voltak az adminisztrációs feladatok. A többi adózási formánál ez nincs így. Mindez természetesen növeli a havi költségeket.


A kata új szabályai 2022. szeptember 1-jével hatályosak. Augusztus 1. és szeptember 25. között minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell a NAV felé arra vonatkozóan, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és katásként folytatja-e a tevékenységét. Azoknak a vállalkozóknak, akik nem felelnek meg az új feltételeknek, és más adónemet választva folytatják a tevékenységüket, 2022. október 31-ig kell nyilatkozniuk az adóhatóság felé.

Azok a vállalkozók, akik elakadtak, mert egyértelműen hátrányosan érintette őket a változás, nem szabad, hogy kétségbeessenek. Ha nincs hová fordulni, a HR Kopó felkészült tanácsadó csapata biztosan segít a biztonságos, az új szabályozáshoz igazodó, optimális megoldás megtalálásában.


Seres Dóra /HR KOPÓ


38 views0 comments
bottom of page