top of page

Mire ügyelj prezentáláskor?

A prezentációkészítés olyan készség, amelynek meglétét minden embertől elvárják, már egészen iskolás kortól. Azonban sok esetben nem tanítják meg. Az élet számtalan területén alakulhat úgy, hogy nagy hallgatóság előtt kell előadást tartanod, akár az iskolában, a munkahelyen vagy éppen egy konferencián. Emiatt elengedhetetlen, hogy beszéljünk a hatékony prezentálásról és a prezentációkészítésről.

A prezentációkészítés fő lépései

1. lépés: Kutatómunka, olvasás a témában

Az első és legfontosabb lépés, hogy kellően körülhatárold a témát, amiről szeretnél előadást tartani. Minél jobban le tudod szűkíteni a kereteket, annál könnyebben fogsz tudni dolgozni vele. Érdemes több forrásból is információkat keresned, főleg, ha nem vagy eleve jártas a témában. Vigyázat, nem minden forrás megbízható!


2. lépés: Szövegírás

Amikor meghatároztad, mely forrásokból fogsz dolgozni, vázold fel a szöveget, amit elő szeretnél majd adni. A kész szöveg alapján sokkal egyszerűbben lehet megtalálni a lényeges információkat, amelyek felkerülhetnek a diákra.


3. lépés: A diasor összeállítása

A diasor azért van, hogy a hallgatóság számára az előadáson elhangzott adatokat vizuálisan megjelenítve elérhetővé tegye. Jó elemei a diasornak a képek, de ne pakold tele velük a diáidat! Egy oldalra elég egy-két kép. Kerüld el a zsúfolt diákat! Egy oldalra ne kerüljön sok szöveg, csak a leglényegesebb információkat írd fel, vázlatszerűen. A diákra írt szöveg legyen könnyen olvasható, ügyelj a betűtípusra, a színre és a betűméretre is! A háttérszín legyen harmóniában a betűszínnel és a képekkel! Látványos lehet az áttűnések és animációk használata, de csak ha nem túlzod el. Válassz egyszerű, gyorsan végbemenő áttűnést, ne azzal teljen az idő, hogy várja a hallgatóság, hogy lefusson minden áttűnés és animáció a dián.


4. lépés: Gyakorlás és próba

Amint elkészült a diasor, kezdj el gyakorolni, tanuld be a szöveged, és használd közben a diasort. Ne az előadáson teljen azzal az idő, hogy ismerkedsz a kész prezentációddal. Tudd, melyik dia után mi következik és, hogy az adott oldalon milyen információkat írtál fel! Mérd le, mennyi idő alatt mondod el a szövegedet, és alakíts rajta, ha szükséges! Az előadás előtt kérj meg valakit, hogy hallgassa végig a prezentációdat, és mondjon őszinte véleményt róla. Ez számodra segíthet abban, hogy tudd, mit kell változtatnod, ha szükséges. Így nem az előadás lesz az első alkalom, amikor közönség előtt kell prezentálnod.


A jó előadó ismérvei

A legélvezetesebb előadásoknál a prezentáló ismeri és érti a témát, amiről éppen előad. Nem olvassa az előre megírt szövegét, csak segítségképpen van előtte, néha belepillant, hogy megbizonyosodjon róla, mindent érintett, amit eltervezett mondani. Lényeges, hogy érthetően és olyan hangerővel beszéljen, hogy mindenki jól hallja, még a leghátsó sorokban is. A szóhasználat legyen egyszerű, mindenki számára érthető, ismeretlen vagy szakszavak érintése esetén röviden magyarázzuk meg a szó jelentését.


A jó előadó képes kapcsolatot létesíteni a hallgatósággal. Az előadás alatt nyugodtan vond be a közönséget, szituációtól függően akár kérdésekkel vagy egy rövid játékkal. Ha a helyzet engedi, oldd a hangulatot egy-egy poénnal, amely kötődik az előadáshoz, de ne legyen erőltetett, mert az ellenszenvet válthat ki a hallgatóságból.


Próbálj meg legalább egy érdekességet belecsempészni a prezentációba, ez felkeltheti a közönség érdeklődését és jobban megragad az emlékezetükben. Az előadást zárd egy elgondolkodtató kérdéssel, amellyel elérhető, hogy a jelenlévők még többet akarjanak megtudni az adott témával kapcsolatban.


Hajdu Vivien /ValVi.hu


A kép forrása: freepik.com

21 views0 comments
bottom of page