top of page

Munkavállalás egyedülálló szülőként - A Egyszülős központok ebben is segítenek – mondja Nagy Anna

Hogyan működik az Egyszülős Központ? Mivel lehet az egyszülős családokat segíteni? Nagy Annával, az Egyszülős Központ megálmodójával és vezetőjével beszélgettünk arról, hogyan működnek a központok, illetve arról, hogy mivel segítik az egyszülős családokat.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005 óta segíti az egyedülálló szülőket. Azt vallják, hogy mind egyedülálló szülőként, mind egyszülős családban felnövő gyermekként mindenkinek joga van az egyenlő esélyekhez és lehetőségekhez. Civil szervezetként többféleképpen támogatják azokat a szülőket és gyerekeiket, akik bármilyen oknál fogva – válás, haláleset, örökbefogadás, egyedül vállalt terhesség stb. – egyszülős családban élnek. Programjaik, támogató csomagjaik már több ezer gyermeknek és családnak segített.


Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti Budapest pesti oldalán az Egyszülős Központot, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít. A Központ azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek, és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait. Nemrég megnyílt a budai központ is, amely a pesti helyszínhez hasonlóan játszóházzal, kávézóval és oktató termekkel várja a szülőket és gyermekeiket. Nagy Anna, az alapítvány kuratóriumi elnöke az új helyszínről illetve az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány munkásságáról beszélgetett velünk.


Gratulálunk a MagyarBrands Iinnovációs díjhoz! Milyen érzés egy ilyen díjat megkapni? Feltűnt már a célközönségnek ez az elismerés, amelyet kaptatok a díj által? Esetleg segíti a népszerűséget, megerősíti a komolyságát a programoknak? Mi a benyomásotok?

Amikor az ember benne van egy munkában, és lelkesen csinál valamit, akkor nagyon könnyű elveszíteni azt a kiindulási pontot, hogy objektíven tudja mérni, hogy a munkásságát mások is úgy értékelik-e, mint ő. Egy ilyen díj azért is nagyon fontos és nagyon jó visszajelzés, mert objektív módon is rámutat, hogy amit csinálunk, az fontos, és ráadásul, hogy jól csináljuk. Én nagyon örülök neki, mert évek óta jövő-menő emberként látom azt, hogy mit jelent a MagyarBrands, és kik azok a cégek, kik azok a szervezetek, akik eddig MagyarBrands díjakat kaptak, ezért nagyon megtisztelő hogy ebbe a közegbe mi is bekerülhettünk. Én azt gondolom, hogy a közvéleménynek is nagyon kellenek ezek kitüntetések, amelyek valamennyire objektív értékmérők, amelyek megmutatják, hogy egy szervezet széles elismertségnek felel meg. Nagyon örülünk neki, nagyon büszkék vagyunk erre, és nagy örömmel fogjuk mindenhol megmutatni, hogy mi kaptunk egy ilyen díjat.

Milyen programokkal tudjátok segíteni az egyszülős családokat?

Május végén lesz 4 éve, hogy megnyitott a pesti központunk, és 4 év alatt több mint 70 féle szolgáltatásunk volt. Vannak olyan szolgáltatásaink, amelyek kifejezetten a krízishelyzethez kapcsolódnak, tehát amikor valaki hirtelen krízishelyzetbe kerül, akár azért mert hirtelen magára marad. Számtalan egyéb válsághelyzet is előfordul az életben: traumák, amelyet valahogy meg kell oldani – lehet hogy jogászra van szüksége, lehet hogy pszichológusra van szüksége, lehet hogy a gyereknek van szüksége pszichológusra, lehet hogy egy csoportra van szüksége, de az is előfordult, hogy élelmiszerre van szüksége. Például a COVID alatt laptopokat osztottunk ki – körülbelül 170-et –, mert nem volt a gyerekeknek eszköz, amelyen tanulni tudnának otthon. A krízishelyzet mindenkinek mást jelent, de olyankor kell valamilyen védőháló, amibe tudnak kapaszkodni. Itt vagyunk, segítünk!


A másik terület, amelyben sokat segítünk, az az álláskeresés, az állásközvetítés. Egy egyedülálló szülőnek muszáj dolgozni, ott nincs az, hogy “Majd a Drágám dolgozik.”. Segítünk abban, hogy hogyan kell egy állásinterjúra menni vagy egy önéletrajzot megírni, de konkrét állásközvetítéssel is foglalkozunk. Ezzel lassan 3 év alatt több mint 160 szülőnek találtunk munkát. Vannak olyan vállalatok, akik partnerek, illetve benne vagyunk az Incorpora Program nevű kezdeményezésben is, amely szintén erről szól.


Vannak olyan programjaink is, amelyek a szülőségről szólnak, tehát abban segítenek, hogy hogyan legyünk egy ilyen helyzetben is jó szülők. Nagyon sok közösségi programunk van, mert az egyedülálló szülőknél az elmagányosodás, az elszigetelődés viszonylag gyakori jelenségek. Olykor már az is segít, ha hasonló helyzetben lévőkkel tudnak beszélgetni. Van torna, jóga, élményfestés, és ezeknek a programoknak az egyik célja, hogy kimozduljanak a szülők otthonról, hogy egy kicsit feltöltődjenek. A programok alatt a játszóházban tudunk vigyázni a gyerekekre. Ez életmentő tud lenni! Ha az ember saját magát lelkileg összeszedi, akkor a mindennapi gyakorlati nehézségeket is sokkal jobban tudja viselni.


Rengeteg gyerek programunk van – korrepetálás, nyaralás, táborozás. Voltak olyan programjaink is az elmúlt években, amelyek a megelőzésről szólnak – mediáció, mozaik családos programok, családterápia -, amelyek azt segítik elő, hogy amikor van még egy kis remény a család egyben tartására vagy az új párkapcsolattal kialakult család összetartására, akkor lehessen még kapaszkodni valamibe. A második házasságok általában borulékonyabbak, mint az elsők, ezért ezzel a segítséggel is sokaknak tudtunk támogatást nyújtani, és egész családokat teremteni vagy megőrizni.


Mikor indult el a budai központ?

4 hete


Milyen szerepe van a tevékenységetekben annak, hogy kávézóként is üzemel mindkét központ?

Gyakorlatilag a pesti központ is úgy indult el, hogy ez egy közösségi tér, ahol van egy játszóház is. A kávézónak az a funkciója, hogy bátorítsa a szülőket abban, hogy be tudjanak lépni az Egyszülős Központba.

Amikor a pesti központot megnyitottuk, hetek teltek úgy el, hogy azt láttuk, az emberek kívülről kukucskálnak az ablakon keresztül, de mivel ki volt írva, hogy Egyszülős Központ, valójában nem nagyon mertek bejönni, mert nem tudták hogy ez micsoda. A kávézó leginkább azt a célt szolgálja hogy megkönnyítse, hogy bejöjjön valaki akkor is, ha egyébként ő egy Egyszülős Központba nehezen lépne be. A kávézó egyébként nemcsak az egyszülősöket várja, oda bárki bejöhet. Azt tapasztaltuk a pesti központ üzemeltetése közben, hogy nagyon sokat segít, hogy le lehet ülni egy kávéra, így nem kell feltétlenül azzal kezdődik a kapcsolódás hozzánk, hogy el kell mondani valakinek, hogy “most bajban vagyok, segítséget kérek”, elég ha második alkalommal már oda mer lépni valamely kollégánkhoz, és azt tudja mondani, hogy “van egy kérdésem, tudnának nekem segíteni?”.

Azonban örömmel tapasztaljuk, hogy a budai közppont megnyitása könnyebb a tekintetben, hogy már sokan ismerik, tudják, hogy mi az, hogy Egyszülős Központ, és amikor megnyitottunk, már első nap jöttek be azzal a felkiáltással, hogy “már nagyon várták a nyitást”.


Hogyan népszerűsítitek a munkásságotokat? Honnan értesülhetnek a szülők erről a lehetőségről?

Mi mindent fórumon próbálkozunk, amelyen csak lehet. Nagyon sok média megjelenésünk van, és ez azért is nagyon fontos, mert csak akkor tudunk segíteni a családoknak, ha a családok tudják, hogy mi létezünk. De természetesen van honlapunk, van Facebook oldalunk, Instagram oldalunk, YouTube csatornánk, hírlevelünk, Twitterünk és a LinkedInen is rajta vagyunk. Nagyon sok olyan rendezvényen is megjelenünk – leginkább a saját rendezvényeink –, amely arról szól, hogy minél több olyan közösségi eseményt csináljunk, amelyre jó érzés bejönni a családoknak. Éppen tegnap került a kezembe egy korábbi rendezvényünknek az értékelője, és annyira jó volt olvasni, hogy milyen örömet tud mondjuk egy ilyen családi hétvége okozni egy családnak.


Milyen korosztályúak a gyerekek, akik hozzátok érkeznek családként?

Vannak olyan anyukák, akik úgy jönnek hozzánk, hogy még meg se született a babájuk – ők a legfiatalabbak –, hiszen nagyon sok anyuka sajnos már a terhesség ideje alatt magára marad. A babáknak körülbelül 10 százaléka már úgy születik, hogy az apukája nincs jelen vagy nincs benne a papírjaiban az apa neve. Évente születik összesen körülbelül 90.000 kisbaba, ha ennek a 10%-át számoljuk, már az is egy nagyon nagy szám.

Vannak olyan családjaink is, akik például sérült gyereket nevelnek, és ott az, hogy valaki gyerek az nem ér véget 18 vagy 24 éves korban, hanem még 50 évesen is gyerekként van benne a családban.

Nagyon széles spektrumon vizsgálható a támogatottaink korosztálya, mind a gyerekek, mind a szülők esetében. Volt már olyan anyukánk, aki 15 évesen jött, és amikor tolta a kisbabáját olyan volt, mint két gyermek, mintha valaki a kistestvérét tologatná. A legidősebb pedig egy olyan 91 éves dédnagymama, aki a dédunokáját neveli egyedül.


Édesapák mernek jönni? Hiszen nemcsak egyedülálló anyukákról van szó, hanem apukák is járnak úgy, hogy magukra maradnak a gyermekkel. Nekik meg talán még több támogatásra van szükségük, mert bizonyos dolgok ösztönből nem jönnek, meg kell azokat tanulni.

Sok apuka van. Magyarországon összesen körülbelül 300.000 egyszülős család van. Ennek a 300.000 embernek körülbelül 85-87 százaléka anyuka, tehát körülbelül 40.000 apuka neveli egyedül gyermekét.

A budai központban május 7-én lesz kifejezetten egy Apa napunk, ami nekik szól és pont aznap lesz Pesten az Anyák napja is, ahol szépségnapot szervezünk az anyukáknak – ez egy szép egyensúly, hogy a pesti központban lesznek az anyukák, a budai központban pedig az apukák. Valóban igyekszünk mindenkinek érdekes és hasznos programokat hozni.


Az egy nagyon érdekes különbség a szülők között, hogy az apukák sokkal több támogatást kapnak általában a külvilágtól, a környezetüktől, mert azt gondolják sokan, hogy ezt ők nem fogják tudni megoldani. Azonban érdekes tapasztalat, hogy az apukák nagyon ügyesen veszik az akadályokat, még azok is akik újszülöttekkel maradnak egyedül – kénytelenek nagyon hamar belelendülni abba, hogy mi is történik a cumisüveggel, és hány fokra kell melegíteni a tápszert.


Hány fős a csapat, amellyel ezt a csodát működtetitek?

Körülbelül 18 állandó munkatársunk működteti a két központot és a vidéki kirendeltségeket. Azonban nagyon fontos, hogy 80-100 önkéntesünk is van. Az országban van 10, az országhatáron túl pedig 8 olyan település, ahol vannak klubjaink, és ezeket mind önkéntesek vezetik. Pedagógusok, jogászok, gyermeknevelési szakemberek folyamatosan jelentkeznek hozzánk önkéntes munkavállalásra. Ezt a tevékenységet nem tudnánk nélkülük megcsinálni, ez egy szuper csapat, akikkel dolgozom. Megható látni ezt az összefogást a családokért és gyermekekért.


A Központok segítő és közösségi terek is egyben: sokféle gyakorlati segítséget nyújtanak, rendszeres programokat, képzéseket szerveznek, támogató közösséget építenek az egyszülős családban élő szülőknek és gyerekeiknek. A hozzájuk fordulók itt lehetőséget kapnak különböző szakemberek – coachok, pszichológusok, trénerek – vezette csoportokra járni, ahogyan jogi és munkaügyi témákban is kompetens segítséget kaphatnak. Ezen kívül különböző közösségi programokkal, sportolási lehetőséggel is várják a családokat.


Purkald Krisztina, Bujdosó Edina /HR KOPÓ

7 views0 comments
bottom of page