top of page

Nem az iskolapadban oktatják

A járvány súlyosan érintette a vállalkozókat: kevesebben indítottak új vállalkozást, és sok már működő vállalkozás ment tönkre. A The Davos Agenda nevű kiadvány részletesen ír a szféra jelenéről és jövőjéről.

A Global Entrepreneurship Monitor 2021/22 megragadja a vállalkozói attitűdöket és trendeket, mindezzel megvilágítva, hogy a vállalkozók és az ökoszisztéma hogyan birkózott meg a járvánnyal világszerte. A vírus után hat újonnan kialakuló vállalkozói tendenciát emelnek ki. Szomorúan állapítják meg: tavaly kevesebb ember indított új vállalkozást, és sok már működő vállalkozás ment tönkre. Néhányan mégis megragadták az új lehetőségeket és tovább próbáltak építkezni.


Mégsem akar mindenki vállalkozni?

A 2021-es adatok összehasonlítása azt mutatja, hogy a vállalkozói aktivitás a legtöbb országban még nem tért vissza a járvány előtti szintre. Lengyelországban, Szlovákiában és Norvégiában a vállalkozások fele lehúzta a rolót. Vannak azonban kivételek, különösen Szaúd-Arábiában és Hollandiában, ahol az elmúlt két év mindegyikében növekedett a vállalkozói aktivitás.


Nem elég kitartóak?

Aggasztó tendenciát figyelhetünk meg a vállalkozók növekedési várakozásait illetően. Az új vállalkozást indítók vagy vezetők több mint fele arra számít, hogy öt éven belül saját magán kívül senkit sem fog foglalkoztatni. Vagyis munkahelyteremtés helyett a vállalkozás egyre inkább a túlélés eszközévé válik.


Elindulni könnyű és aztán?

Bizonyos országokban trükkös paradoxont figyelhetünk meg. Miközben sok felnőtt úgy látja, hogy országában könnyű vállalkozásba kezdeni, csak nagyon kis hányaduk szándékozik vállalkozást indítani. Az Egyesült Királyságban a válaszadók több mint 70%-a szerint könnyű vállalkozást indítani, azonban 10-ből kevesebb mint 1 ember szándékozik eszerint cselekedni. Indiában hasonló a helyzet.


Hódít a digitalizáció

Az utóbbi években javuló infrastruktúra felgyorsította és növelte a digitális technológiák széleskörű elterjedtségét. Az újonnan induló vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hat hónapban növelni fogják az eladásaikat ezen digitális technológiák bevonásával. Az új vállalkozók azonban jobban elfogadják a digitális technológiákat, mint a már működő vállalkozások tulajdonosai.


Ezt nem lehet oktatni!

A szakértők általában lesújtó véleménnyel vannak az iskolai vállalkozói oktatásról. Ha hiszünk nekik, átgondolhatjuk, hogy ennek potenciálisan milyen hosszú távú következményei lehetnek a vállalkozói kultúra tekintetében.


Következtetések

Kétségtelen, hogy a világjárvány súlyosan érintette a vállalkozói szférát: kevesebb ember indít új vállalkozást, és sok már működő vállalkozás bezár. Vannak azonban biztató jelek is, mivel egyes vállalkozók új és új lehetőségeket ragadnak meg, többek között a digitális kereskedelemben. Sok tennivaló van a vállalkozói szellem támogatására, nem utolsósorban olyan példaképek megteremtésével, amelyek megmutatják, hogy a kezdeti üzleti kudarc a jövőbeli siker ugródeszkája lehet.


Domokos Dominika /ValVi.hu


Forrás: weforum.org

A kép forrása: freepik.com

8 views0 comments
bottom of page