top of page

A home office elvárás lett

A home office manapság már nem csak juttatási forma. A munkavállalók igényei átalakultak, a home office lehetősége elvárás lett.

Van az az ember, aki áramszünet esetén elmegy aludni, és van, aki gyertyát gyújt, és ha tehetné egy biciklit tekerve generálna áramot a laptop működéséhez, hogy folytathassa a tevékenységét. Nem vagyunk egyformák, nem is működünk egyformán. A különböző emberek különböző munkát végeznek, jó esetben olyat, ami illik hozzájuk és képességeiknek megfelel. A motivációra ugyan hatással van az is, hogy szeretjük-e a munkánkat, de valójában a munkakör szeretetétől függetlenül is keletkezik vagy lanyhul a motiváció. A munkához való kedvet és a teljesítőképességet viszont kizárólag az egyént motiváló tényezők határozzák meg. Ezért balgaság lenne figyelmen kívül hagyni azt, hogy sokféle embertípusnak megfelelő forma lehet a home office, és amennyiben ezt a munkáltatója felismeri, akkor még olyan fejlődést is tapasztalhat az adott személy munkavégzését illetően, amely a munkahelyen nem történne meg.


Mire jó a home office?

A termékmegmunkálással, gyártással, speciális eszközökkel, gépekkel végezhető feladatkörök nem teljesíthetők home office-ban, hacsak nem tud otthoni „műhelyt” kialakítani a dolgozó a munkáltatóval. Általában a számítógépen végezhető feladatokat tudjuk a székhelytől, telephelyektől távol végezni. A scannelés és online mapparendszerek, fájlmegosztó rendszerek segítségével megoldható, hogy a dokumentumok is átadásra kerüljenek a munkatársak között, illetve telefonos és videohívásos konferencia beszélgetések kereteiben az egyeztetések is levezethetők.


Ha jobban belegondolunk, bizonyos munkakörökben az otthoni munkavégzés közben azok a tényezők omlanak le, amelyek hasznossága tulajdonképpen meg is kérdőjelezhető.


A home office azoknak az embereknek kedvező igazán, akik a munkavégzést nem a személyes kapcsolatok folyamatos ápolására alapozzák. Természetesen szívesen váltunk pár szót a kávéfőző mellett vagy a dohányzóban a kollégákkal a családról, a kutyánkról vagy a hobbinkról is, de ha éppen dolgozni szeretnénk, akkor rendkívül zavaró lehet az, hogy valamely kollégánk éppen most akar baráti csevejbe lépni velünk.


Még ha munkával kapcsolatos kérdéssel lépnek is oda hozzánk a munkahelyünkön, akkor is nehézkessé teheti a folyamatos elmélyült koncentrációt, hogy minduntalan megzavarnak. Egy munkahelyen mindenki zizeg és a saját feladatát próbálja teljesíteni, olykor áttaposva – akár átvitt értelemben is – a munkatársain, hogy saját céljait érvényesítse. Az a stressz, amely a kollégáinkról „ugrik át” ránk, rendkívül komoly blokkoló és lassító hatással bír, sok hibalehetőséget felvetve. Ez elkerülhető, amennyiben a kollégáktól szeparálva dolgozunk. Az olyan feladatok elvégzése, amely hosszú, elmélyülő figyelmet igényel, szinte el sem végezhető egy zajos környezetben.


Valójában a home office remek lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy a felesleges, az igazi teljesítést elfedő tényezők nélkül nézhessen rá az alkalmazott teljesítményére. Semmi más nem látszik, csak az, hogy a feladat elvégzésre került-e, és elképzelhető, hogy nem is a beosztott elbeszéléséből tudja meg ezt a főnöke, hanem az ellenőrzés által.


Hogyan lehet mégis csökkenteni a munkáltatói félelmeket?

A csapatmunka önmagától nem alakul ki, és attól sem, ha szimplán összezárjuk a kollégákat egy helyre. A munkaszervezés komoly javító és – amennyiben nincs ilyen vagy rosszul alakították ki - romboló hatást tud kiváltani egy cég működésében. A csapatmunka megszervezéséhez nem kell látnunk a kollégákat, hanem a munkaköröket, feladatköröket és elvárt eredményeket kell tudatosítanunk, és ezek összekapcsolását kell ügyesen kialakítanunk, azután folyamatosan ellenőrizni, hogy sikerült-e. A feladatok végzése közben pedig egyeztetésekkel lehet az eredményekhez közelebb jutni. Ugyanolyan egyeztetésekkel, mint ami az irodai asztal mellett történik, csupán a személyes aura, fizikum, megjelenés általi többlet információktól mentesen tehetjük meg mindezt.


Vannak olyan emberek, akik a személyes megjelenésükkel nyűgözik le a munkapartnert akár felső vezető, akár beosztott. Érthető, hogy a távmunka az ilyen jellegű kapcsolatépítést megnehezíti, azonban felmerül a kérdés, hogy a személyes báj mennyiben kell, hogy hozzájáruljon a munkavégzés eredményességéhez. Ha az elvégzett feladat pontos, helyes és időben történik, akkor kell-e neki még plusz csomagolás?


A folyamatos ellenőrzés megadja a munkáltató nyugalmát, ezért arra érdemes energiát fordítani, hogy megfelelő feladatkiosztási, -átadási, és -értékelési rendszereket dolgozzunk ki, amelyek akkor is jól hasznosíthatók, ha a munkatársaink egy irodában dolgoznak együtt.


A home office varázsa

Az otthoni munkavégzés nagyon vonzó dolog azoknak, akik magányos koncentrációban szeretnek inkább dolgozni, de ennek az igénynek több oka is lehet. A magas intelligenciájú emberek olyan sok információt tudnak felfogni a világból, hogy olykor szükségesnek látják ezek egy részét kizárni ahhoz, hogy valamely témában el tudjanak mélyülni. Az ilyen munkaerő megtáltosodik, amennyiben hagyjuk őt egyedül dolgozni, távol a zavaró tényezőktől.


A hiperaktívnak tűnő kollégákra is jó hatással van a home office, mert a munkavégzés közbeni unalmukat el tudják ütni olyan más párhuzamos tevékenységekkel, amely őket a munkavégzésben nem gátolja, de a kollégákat zavarhatná. Hasonló a helyzet a kisgyermeket nevelő vagy beteg embert gondozó dolgozókkal is, akik megszokták a párhuzamos figyelmet, és életmódjukból fakadóan a klasszikus munkaidőben is vannak a munkától független kötelezettségeik. Az ilyen emberek kifejezetten megnyugodnak attól, ha lehetőséget kapnak arra, hogy a munkával párhuzamosan az életük többi feladatát is megoldhassák.


Fantasztikus lehetőség az otthoni munkavégzés azok számára is, akik befelé forduló, félénk személyiséggel élik életüket, ezért komoly frusztrációt okoz reggelente, hogy milyen ruhában induljanak el, és belépve a munkahelyre hogyan rejtőzzenek el a kollégák elől. A távmunka feloldja azokat a társadalmi kényszereket, amelyeket a munkahelyen kénytelenek vagyunk megélni, és amely sokszor befolyásolja a munkavégzést.


A home office nem munkakerülés és nem is alvállalkozói státusz. Az önálló munkavégzésnek azon szintje, amikor a dolgozó képes önállóan, utasítások mentén vagy akár azok nélkül is határidőre ellátni a feladatait anélkül, hogy valaki a háta mögött állna. Nem mindenki képes így munkát végezni, nem is szeret mindenki így dolgozni. Azonban aki igen, annak ez olyan támogató gesztus, amely magas lojalitást és minőségi munkavégzést eredményez. Purkald Krisztina /HR KOPÓ

5 views0 comments
bottom of page