top of page

Szervezetfejlesztés apró lépésekben

A kis-és középvállalatok folyamatos fejlődésének kulcsa a szervezetfejlesztésben rejlik, a probléma az, hogy úgy gondolják, ez a nagyvállalatok asztala, éppen ezért a KKV szektor köszöni szépen, de nem kér belőle. Ezzel viszont rossz döntést hoznak. De mégis miért?

Manapság az történik a kisebb cégekkel, hogy kisebb-nagyobb problémákba ütköznek, de sokszor egy aktuális korszaknak tudják be a problémás időszakot, sőt még akkor sem nyitnak a szervezetfejlesztés felé, ha nem jön elég bevétel, magas a fluktuáció, vagy éppen a bukás fenyegeti őket.


Ideje lebontani a falakat!

Érdemes leszámolni a változástól való félelemmel, ugyanis hihetetlenül gyorsan lehet látványos változást elérni apró léptekkel is. Nem kell a KKV-knak rögtön drasztikus megoldásokhoz folyamodni, ha a szervezetfejlesztés folyamata egyes területeken elindul, dinamikus fejlődést fog eredményezni a cég életében.


Egy laza beszélgetéssel kezdődik…

Ha még mi magunk sem tudjuk, hogy melyik területen kellene fejlesztenünk, vagy milyen sorrendben tegyük ezt meg, érdemes egy előzetes szervezeti áttekintéssel kezdeményezni, közösen megvizsgálni a területeket, munkafolyamatokat, amelyben egy tapasztalt tanácsadó cég tud segíteni.


Felmerülő problémák - Rendelkezik a vezető menedzsment tudással?

Legtöbb esetben a céget a legjobb szakember vezeti, aki az adott iparágban rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik, azonban ez nem egyenlő azzal, hogy a feladatok kiszervezésében ne lenne szüksége a fejlődésre, és egyéb menedzseri készségek elsajátítására. A szervezetfejlesztés során a különböző osztályok megreformálásával is érdemes foglalkozni, például a kontrollinggal, Marketinggel vagy a HR területekkel. A vezetőnek nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a jövőbeli célok megfogalmazására.


Nehéz dolog nyitottnak lenni a külső segítségre, de megéri!

Nem túl komfortos egy tanácsadót beengedni a cégünk mindennapjaiba, de sokszor csak akkor döbbenünk rá, hogy mennyi elavult folyamathoz ragaszkodunk, amikor hasznos javaslatok által szembesülünk a jelenlegi folyamatokkal. Idő közben a korszerűsítésekkel a saját vállunkról leszünk képesek levenni a terhet.


Nem egy misztikus dolog a korszerűsítés!

A munkavállalók hosszú távon meghálálják, ha modern rendszerekkel fejlesztjük a céget, ezzel is elkerülhetjük a fluktuációt. A munkaköri leírások átdolgozásával pontosíthatjuk a feladatokat, könnyebbé tehetjük a munkavállalók mindennapjait. Sok vállalkozás életében a fejlesztések hosszú évtizedekig tartanak, nem szükséges drasztikus változtatásokat végrehajtani rövid időn belül. A KKV szektor sokkal kevesebb nehézségbe ütközne, ha nyitottabb lenne a külső szervezetfejlesztő cégek bevonására.


A fejlesztések az egész cég életét befolyásolják, elkerülhetetlen a gondos tervezés, szervezés és az, hogy a folyamatok összhangban legyenek. A nehézségekkel nem kell minden esetben egyedül megbirkóznunk. Apró léptekkel haladva korszerű, automatizált és jobban működő rendszert leszünk képesek kialakítani a szervezetfejlesztés által.


Bauer Barbara /HR KOPÓ

7 views0 comments
bottom of page