Támogatás az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-knak

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Nagy Márton a közleményben kiemelte, hogy a háborús gazdasági helyzet, az EU által a tagországokra erőltetett hibás és sikertelen szankciók miatt a hazai kkv-knak jelentős energiaköltség-növekedéssel kell megküzdeniük.


Tájékoztatása szerint a kormány idén 75 milliárd forintot biztosít a drasztikus energiaáremelkedés okozta működési költségnövekedések kompenzálására, további 25 milliárddal támogatja a kkv-k energiahatékonysági beruházásait, amelyeket a kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi Kártya Program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával.


A program beruházásösztönzési elemének jövő évi részleteiről a kormány várhatóan a Széchenyi Kártya Program 2023. évi folytatásának és feltételeinek megtárgyalásakor, már a mostani támogatási program idei tapasztalatainak ismeretében fog dönteni.


A Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022. október 1-jével indult el, feltételeit az erre a célra kialakított weboldalon elhelyezett terméktájékoztató tartalmazza, ugyanezen a felületen kezdődik október 20-án a regisztráció - hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.


MTI


A kép forrása: freepik.com

4 views0 comments