Tanácsok a nyerő önéletrajzhoz

Egy HR-es általában csak pár másodpercet tölt az önéletrajzod olvasásával, ezért arra kell törekedned, hogy minél rövidebb, lényegre törő és érdekes legyen. De hogyan lehet összehozni egy jó önéletrajzot?

Mit tartalmazzon az önéletrajz?


Minden fontos adatot tartalmazzon! A személyes adataid, elérhetőségeid (telefonszám, e-mail cím, lakhely) és minden releváns képesítésed, tanulmányaid, készségeid és az előző munkahelyeid. Illetve egy jó minőségű fényképre is szükség lesz, ami nem túl régi és nem egy szelfi.


Emeld ki a legfontosabb információkat! Emelj ki minden információt, amit fontosnak tartasz magadról, és jól jöhet a munkához, amire jelentkezel. Ha például hosszú a tanulmányaid listája, felsorolhatod mindet, de emeld ki a relevánsakat, hogy kitűnjenek.


Igazítsd az adott munkakör elvárásaihoz! Minden munkára jelentkezésnél praktikus, ha átszerkeszted egy kicsit az önéletrajzod és testre szabod. Minden pozíciónál más az elvárás, más képességekre van szükség, szóval nagyobb esélyekkel indulsz, ha mindig az adott munkakör elvárásaihoz igazítod a tartalmát.


Emeld ki az eredményeidet! Ha van konkrét eredményed, teljesítményed, amelyet a tanulmányaid során vagy az előző munkahelyeden értél el, akkor említsd meg és emeld is ki! Konkrét számokat is írj bele nyugodtan, például, hogy hány százalékkal növelted a korábbi munkahelyeden a bevételt. Amire büszke vagy, az mindenképpen legyen belefoglalva.


Ne hazudj! Ne írj hazugságokat az önéletrajzodba, hiszen hamar kiderülhet az igazság, és kellemetlen helyzetet eredményezhet! Nem baj, ha nagyon rövidre sikerült, akkor se próbáld meg hosszabbnak feltüntetni valótlan állításokkal.


Milyen formai követelményeknek kell megfelelnie?


Tűnj ki a tömegből! Ne az unalmas, egyhangú sablonokat használd, ahol még a színeket sem tudod kiválasztani. Legyen olyan, ami tükrözi a személyiséged, de mégis egyszerű és letisztult. Rengeteg sablont lehet találni az interneten vagy a szövegszerkesztő programban. Ha megtaláltad a neked tetsző változatot, akkor elkezdheted a saját ízlésedre formálni.


Legyen vázlatos! Lehetőleg ne esszé jellegű önéletrajzot írj, ami egy hosszú, egybefüggő szövegből áll. Legyen vázlatos, de mindenképpen tartalmazzon egy 3-4 mondatból álló bemutatkozást, amelybe belefoglalod a fontos tulajdonságaidat és személyiségjegyeidet.


Figyelj a sorrendre! A tanulmányokat és az előző munkahelyeket is úgy sorold fel, hogy a legutóbbi kerüljön legelőre. Az időrend alapú felsorolás ajánlott mindenkinek, de leginkább azoknak, akik már több tapasztalattal rendelkeznek.


A lényeg, hogy ne kapkodd el az önéletrajz elkészítését, mert sok múlik rajta. Foglalj bele mindent, ami fontos lehet, de mindig törekedj arra, hogy a releváns információk ki legyenek emelve. Rengeteg önéletrajzot olvasnak a HR-esek, legyen a tiéd az, ami megragadja a figyelmüket!


Kecskés Cecilia /ValVi.hu


Források:

totaljobs.com

topuniversities.com


7 views0 comments

Related Posts

See All