Top 10 tanács állásinterjúhoz

Mindenki izgul az állásinterjúja előtt. Sok múlik rajta, meg kell győznöd a HR-est, hogy te lennél jó a munkára. De hogyan tudnál jól teljesíteni az interjún? Ha ezt a tíz tippet betartod, akkor biztosan jól fog sikerülni.

1. Érkezz meg időben!


Ez talán az egyik legfontosabb dolog. Nehogy véletlenül várni kelljen rád azért, mert késik a buszod vagy mert éppen az utolsó pillanatban tervezel betoppanni. Az is megeshet, hogy hamarabb befejeződik a többiekkel az interjú, és az időpontod előtt pár perccel már be is hívnak. Ne kockáztasd meg, hogy későn érkezel, mivel ez nagyon rossz pont a legtöbb HR-esnél!


2. Öltözködj megfelelően!


Valószínűleg ez egyértelmű, hiszen az első benyomásnál az öltözék nagyon sokat számít. Fontos, hogy a munkához megfelelően öltözz! Irodai munka esetén elegánsan: férfiaknak ing, esetleg zakó, nőknek pedig bármilyen visszafogott elegáns öltözék (ing, szoknya, ruha) megfelelő. Viszont, ha nem irodai munkára jelentkezel, akkor nem biztos, hogy elvárás ez a megjelenés.


3. Készülj fel!


Ha megkérdezik, hogy mit tudsz a cégről, tudj válaszolni rendesen! Ismerd meg a céget és a pozíciót amire jelentkezel, még az interjú előtt. Személyes kérdéseket is fel fognak tenni, az ilyenek ne érjenek meglepetésként. Találd ki előre, hogy mit fogsz válaszolni a sablon kérdésekre!


4. Ismerd magadat!


Tudd, hogy melyek az erősségeid, milyen ember vagy, miért lenne jó a cégnek, ha alkalmaznának téged! Magabiztosan, meggyőzően beszélj az erősségeidről, továbbá mindig mondj igazat, mert a hazugság nagyon hamar kiderülhet! Ha véletlenül van olyan tapasztalatod (például önkénteskedtél jótékonysági eseményeken), amit nem írtál bele az önéletrajzodba, akkor azt is megemlítheted.


5. Csak a kérdésekre válaszolj!


Figyelj oda, ne tereld el a témát amikor nem akarsz felelni a kérdésre, és ne beszélj túl sokat! Rövid, lényegre törő válaszokat adj! Ha egy bizonyos kérdésre nem tudod mit, hogyan reagálj, akkor ne félj egy kicsit elgondolkozni!


6. Figyelj a testbeszédre!


Először is, kezdj határozott kézfogással és mosolyogj! Miután leültél, ne tedd keresztbe a kezeidet, ahogy zsebre sem! Nézz mindig a HR-es szemébe, ne az asztalt vagy a plafont bámuld idegességedben! Húzd ki magad, mosolyogj és próbálj meg nyugodt maradni!


7. Ne te említsd meg a fizetést!


Várd meg amíg a HR-es hozza fel a fizetés témát! Sokszor meg szokták kérdezni, hogy mekkora fizetésre lenne szükséged. Ilyenkor reális összeget mondj, nem jó pont, ha rögtön félmillió forintot szeretnél! Valószínű, hogy nem ez fogja a végén meghatározni a fizetésed, de sok helyen meg szokták kérdezni.


8. Legyen nálad minden, ami fontos!


A személyazonosító irataid mindenképp legyenek nálad és jó, ha van plusz nyomtatott példány az önéletrajzodból, motivációs leveledből. Továbbá nem árt, ha viszel magaddal tollat és esetleg egy jegyzettömböt.


9. Figyelj a beszédedre!


Bár egy interjún nem sűrűn nyugodt az ember, de próbálj meg odafigyelni a beszédedre. Jól összeszedett, értelmes mondatokat mondj, ne használj szleng szavakat és ne hadarj! Biztosan figyelni fog a HR-es a beszédedre, főleg, ha olyan munkára jelentkezel, ahol emberekkel kell foglalkozni.


10. Érdeklődj, kérdezz!


Ha vannak releváns kérdéseid, tedd fel őket nyugodtan! Ezzel megmutatod, hogy érdekel téged a cég, a munkakör és odafigyelsz az elmondott információkra. Főként az interjú végén szokták megkérdezni, hogy van-e kérdésed, de ha nincs, az sem probléma.


Kecskés Cecilia /ValVi.hu


Források:

ung.edu


A kép forrása: freepik.com


2 views0 comments

Related Posts

See All