top of page

Vállalkozóként vagy alkalmazottként éljük mindennapjainkat?!

Sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel, de legtöbben biztatnak mindenkit arra, hogy legalább próbálják ki a vállalkozói életet. Számos social media platformon egy jóképű úr vagy csinos hölgy röviden elmondja, hogy miért legyünk mi is vállalkozók, és miért ne legyünk alkalmazottak az életünk végéig.

Ebben a cikkben kifejtjük, melyek a két verzió közötti különbségek, hogy könnyebben tudjatok dönteni, ha szükséges!


Mi lehet ezeknek a motivációknak az alapja?

Az alapja mindennek az, hogy vállalkozóként a kreativitásunk és döntéshozási képességeink rendkívül fejlődnek, emellett jobban tudjuk önmagunkat érvényesíteni. Egy olyan életvitelt kezdünk el a napjainkba beépíteni, ami igényli, hogy fejlesszük önmagunkat, ami nem feltétlenül igaz az alkalmazotti életre.


Munkavállalónak lenni nem mindig egy álom

Átlagos munkavállalóként, alkalmazottként nem feltétlenül kell vagy tudjuk kihasználni adottságainkat, kreativitásunkat, ezáltal az önkifejezés is nehezebb. Fix munkaidő, biztos fizetés, stabil munkahely, ahol mindent úgy kell csinálni, ahogy le van írva, minden monoton, ami egy idő után frusztráló lehet és kihathat a munkakapcsolatainkra, egyre ellenszenvesebbé válunk azok számára, akik élvezik a munkájukat, a főnökünkkel is összetűzésbe kerülhetünk.


Vállalkozóként szabadon!

Vállalkozók lesznek általában azokból az emberekből, akikben egyfajta motiváció alakul ki, hogy értéket teremtsenek és képviseljenek egy ötletükkel, akik elhivatottak lehetnek valamire, amit talán még maguk sem tudnak. Függetlenek mindenkitől, az önmaguk urai, rajtuk van a felelősség a saját döntéseik befolyásolják sikereiket, a maguk útját építik és fejlődnek.


A vállalkozás árnyoldala

Kifejezetten megterhelő mind fizikálisan, mind mentálisan, hiszen van, amikor 16-18 órákat vagy ébren és dolgozol a legjobb megoldáson. Aztán valaki megkérdezi, hogy mivel is foglalkozol. Elkezdődik egy beszélgetés: “Vállalkozó vagy, ez szuper, és mennyit keresel? Sikeres vagy?"


Ilyenkor gombóccal torkunban mondjuk, hogy még az elején járunk, de egyre jobban megy és a közeljövőben sikeresek leszünk, holott fogalmunk sincs mi legyen a következő jó döntés.

Legtöbb esetben a vállalkozói lét évek múlva hozza meg az eredményét, olykor keservesen, de annál jobban esik.


Megnehezíthetik dolgunkat az aktuális adózási formák, azok változásai, emellett a kezdetkor dönteni kell, hogy melyik vállalkozási formát választjuk, ami lényegesen nem mindegy (kft., bt., egyéni vállalkozó, kkt.). Emellett az aktuális politika és banki szabályozások is igen felkavarhatják a hétköznapjainkat.


Na de akkor melyik legyen?!

Alkalmazottként akkor érdemes dolgoznunk, ha eltudjuk képzelni a jövőnket a minket alkalmazó cégnél, vagy nincsenek nagyra törő álmaink, hiszen, ha vannak, azzal keservessé tehetjük a hétköznapjainkat, hogy nem tudunk kibontakozni.

Vállalkozóként fel kell magunkat készítenünk a kihívásokra a kitűzött sikerért. A vállalkozás mellett szól az is, hogy szabadon alakíthatjuk napjainkat, mindenkitől függetlenül, nincsenek idegesítő kollégák, azt veszünk fel, akit akarunk, saját elképzeléseinket valósíthatjuk meg, így megvalósítva önmagunkat.


Ha van egy álmod, arról, hogy hogyan képzeled el az életed, és független szeretnél lenni, akkor érdemes megpróbálkoznod vállalkozóként megvalósítani terveidet.


Amennyiben eldöntötted, hogy te bizony vállalkozni fogsz, de nem tudod, hogyan kezdj bele, vagy már vállalkozásod van, de szívesen bíznád a nem hálás feladatokat másra, hogy nyugodtan foglalkozhass tervezéssel és megvalósítással a papírmunka helyet, akkor keress minket bátran és bizalommal!


Gyebnár Levente Zoltán /HR KOPÓ

3 views0 comments
bottom of page